27. veebruar 1996 kell 22:00

Tagasihoidlik firma oli parim

Vastab ASi EKE Merko juhatuse esimees Toomas Annus

Hansapanga hoone oli küll aasta suurim ehitis, kuid ka ilma selleta oleks meie käive olnud piisavalt suur. Hansapanga hoone ehitus on olnud meie firma jaoks kindlasti tähtsaim objekt.

Me ei ole suur firma. Minu arvates on Eestis vaid hulk väikseid ehitusettevõtteid. Kui keegi neist saab aastas ühe suurema objekti endale, siis on ta käive kohe aasta suurim.

Ma pole sugugi kindel, et oleme Eesti suurim ehitusfirma. Mõned Eesti firmad, kes tegutsevad Venemaal, võivad olla oma käibelt tunduvalt suuremad.

Ehitusfirmade käibed on väga petlikud ja sisuliselt ei näita nad midagi. Kui firma paigaldab kalleid seadmeid, kus töö seisneb vaid seadmele n-ö puukuuri ümber ehitamises, siis kajastub ehitustööde käibes 70miljonilise seadme paigaldus.

Tegelikult on oluline, paljudele töötajatele ettevõte tööd pakub, kui suur on firma kasum ning kuidas ta täidab oma lepingulisi kohustusi.

Ei tea. Lõppkokkuvõtted teeme alles märtsis.

Paari aasta eest tellis välisfirma ehituse vaid välisehitaja käest. Nüüd on olukord veidi muutunud, usaldatakse ka Eesti firmasid.

Suurehitisel, nagu näiteks Stockmanni keskus, on ikkagi ehitaja tellijariigi firma. Stockmanni keskust ehitavale Sato Eesti ASile teeb alltöövõttu ka EKE Merko.

Arvan, et enamasti on Eesti firmade töö lihtsalt odavam ja juba on õpitud tähtaegadest ja kvaliteedinormidest kinni pidama. Eesti firmad on tavaliselt väiksemad ja selle võrra ka püüdlikumad. Suured välisfirmad töötavad siin nagu perifeerias või arenguriigis. Nendel on alati võimalus tulla ja minna. Meil pole Eestist kuhugi minna.

Siin saab selget vahet teha riiklike ja erafirmade vahel. Eraettevõtjate vahel sõprus suurt rolli ei mängi. Kui sõber kindapoes üritab mulle poole kallimalt kindapaari maha müüa, ega ikka ei osta küll.

Ma ei ütleks, et kusagil lausa sohki tehakse, kuid üksikud juhtumid riigisektoris kumavad läbi. Samas on seda väga raske teha, sest siis on sõbrad ehitajad nagu hagijad sul kallal. Ehitusettevõtjate liit tõstatab kellegi koputamise peale kohe probleemi üles.

Ma arvan, et kui suudame eraettevõtjate seas olla konkurentsivõimelised, siis see peaks perspektiivis õige olema, sest kõik riigiettevõtted pikapeale erastatakse.

EKE Merkol on osalus neljateistkümnes firmas, millest vaid üks, E Investeeringu Grupi AS, pole seotud ehitusvaldkonnaga. Kõik need firmad on endise EKE mehhaniseeritud rändkolonni osad ja on nüüd iseseisvunud. Üks suuremaid on AS EKE Merko Laod.

Kuigi meil on nii mõneski firmas osalus üle 50 protsendi, ei kasuta me oma ehitustööde juures tingimata neid firmasid. Valime alati sellise tarnija või alltöövõtja, kelle pakkumine on meile soodsaim ja see ei ole sugugi alati meie oma tütarfirma.

Ehitame Lillekülla kolm paarikümne boksiga ridaelamut, mille ehitust alustasime möödunud aasta sügisel. Projekti maksumus on üle 30 miljoni krooni.

Ehituses valitseb kaunis suur tööpuudus. Seetõttu tehakse juba algsed ehitusmaksumuse pakkumused tellijale nii madalad kui võimalik. Keegi ehitusfirmadest ei võta endale riski, et pärast veel hinda alla lasta, kuigi tellijad sellele loodavad.

Me saaksime ehitada umbes 20 protsenti rohkem, kui seda praegu teeme.

Kunagi moodustasid Karjalas tehtavad tööd üle poole firma käibest, möödunud aastal vaid kümme protsenti. Ehitasime kõike, mida tellija soovis. Valdavalt olid need uusehitised, sealhulgas elumaja, koolimaja ja lasteaed, jne. Sel aastal on esmakordselt tegemist vaid rekonstrueerimistöödega. Teeme kahe pangahoone ja ühe gümnaasiumi remonti. Meil on Karjalas tööl 15--30 inimest.

Meil on Karjalas oma piirkonna juht, kes osaleb aktiivselt pakkumistega ehituse peatöövõtukonkurssidel. Põhilised konkureerijad on Venemaa, Soome, Türgi ja Eesti ehitusfirmad.

Ehitushinnad on seal sama suured kui siin. Soomlane võib endiselt küsida pea kaks korda rohkem raha, kuid ikka saab objekti endale. Neid usaldatakse lihtsalt enam kui eestlasi. Põhiline on ikka firma usaldus ja maine. Eestis on see juba saavutatud, väljaspool veel mitte.

Ehitus on oma põhiolemuselt ikka kohalik äri. Kingi või õlut võib riigist välja müüa, kuid ehitamine on kohalik tegevus.

Inimesed ei saa sõita kuhugi kaugele ja seal töötada. Ühel hetkel saavad ehitajate oskused võrdseks, siis on kaugelt kallim sõita. Oleme uurinud ka Venemaa suurlinnade ehitusturgu, kuid peatöövõtu saamine on seal siiski keeruline.

EKE Merko omanikeks on firma oma töötajad, aktsiakapital on 13 200 krooni ning omakapital üle 20 miljoni krooni.

Kokku on firmas tööl 200 inimest, kellest põhikohaga on 150 inimest ja lepingulisi umbes 50. Töötajate keskmine palk on 5000 krooni. Arvatavasti on meil veidi kõrgemad palgad kui mujal, püsivale kaadrile ja oskustöölistele saab loota. Me ei kasuta eriti alltöövõttu, samuti kaasame võimalikult vähe ka lepingulisi töötajaid. Aastatega on välja kujunenud kaader ja oskustöölised.

Hetkel kuum