3. märts 1996 kell 22:00

Foreksgrupi kasum väiksem panga omast

Forekspanga finantsdirektori Raivo Eriku sõnul ületas Foreksgrupi kasum 12 miljoni kroonise prognoosi.

Foreksgrupi konsolideeritud puhaskasum oleks olnud suurem, kui ei oleks esinenud Foreksgruppi kuuluvate 1995. aastal tegevust alustanud tütarfirmade kahjumit, lisas Erik. Samuti ei rakendu Forekspanga tütarfirmade suhtes maksusoodustused, nagu need kehtivad pankade puhul, ütles ta.

40 protsenti Forekspanga tuludest moodustasid Eriku sõnul laenuintressi tulud. Teine Forekspanga suurem tulualliks oli valuutatehingutelt saadud tulu.

Kuna 1995. majandusaasta eest dividende ei deklareerita, vaid see akumuleeritakse, võib see kaasa tuua aktsiahinna tõusu, kuna investoritel suureneb investeeringukindlus, märkis Erik.

«Forekspanga majandustulemused ei hakka oluliselt muutma aktsiahinda, kuna auditeeritud tulemused ei erinenud eriti auditeerimata tulemustest,» ütles Talininvesti projektijuht Meelis Männik.

Männik lisas, et Forekspanga aktsial on tõusuruumi, kui arvestada panga majandusnäitajaid.

Eriku sõnul prognoosib Forekspanga juhatus 1996. aastal kasvatada turuosa seniselt viielt protsendilt kaheksale protsendile, mis eeldab bilansimahu suurenemist 1,5 miljardi kroonini. Panga 1996. aasta puhaskasumiks prognoositakse 42 miljonit krooni.

1995. aasta aruanne tehakse Eriku sõnul lisaks rahvusvahelise raamatupidamise standardeid järgides (IAS) ka Eesti raamatupidamisseaduse alusel, kuid pangas viiakse audit KPMG Estonia poolt läbi vaid ühe korra.

Ta lisas, et auditi tulemused lähevad kinnitamisele aktsionäride üldkoosolekul aprillis.

«IASi järgi konsolideeritakse bilansikirjed rida- realt, kuid Eesti seadusel põhinevalt käib konsolideerimine kapitali osaluse meetodil,» selgitas Erik kahe aruande erinevusi. «Panga investeeringud tütarfirmadesse hinnatakse kas üles või alla vastavalt tütarfirma majandustulemustele,» lisas ta.

Hetkel kuum