3. märts 1996 kell 22:00

Mis oli börsilanguse taga?

Möödunud kolmapäeval, 28. veebruaril toimus ilmselt tehing Hansapanga aktsiatega. Neid müüdi 42,87 krooniga aktsialt. Tegelik turuhind on samas 55--56 krooni. Esiteks võib olla tegu nn repo-tehinguga, kus aktsiad lähevad turuhinnast madalama hinnaga laenuandjale tagatiseks. Teine variant on see, et mõni investor püüab varjata kasu-mit. Kolmandaks võib olla leitud mõni investor, kes pole Hansapanga aktsiate hinna kiirest tõusust teadlik ning on nõus müüma aktsiaid turuhinnast tunduvalt odavamalt.

Võib arvata, et toimus umbes kolme miljoni krooni suurune tehing. Ilmselt osteti Hansapanga aktsiaid mõnelt väheinformeeritud suurinvestorilt. Kolm miljonit krooni on selline tehingumaht, mida lubavad endale kas välisinvestorid omavahel või Eesti suuremad väärtpaberituru vahendajad. Kohalikest vahendajatest on vähestel selliseid mahte käes. Aktsiaturg on viimasel ajal olnud aktiivne ja seetõttu on ka tehingute mahud olnud suhteliselt suured, ka tehingute arv. See tähendab, et väikeinvestoridki on hakanud küllaltki aktiivselt kaasa lööma. Kui päevas on kümme kuni viisteist tehingut, siis päeva kogumahuks võib tulla kolm kuni neli miljonit krooni. See on viimasel ajal suhteliselt tavaline.

Arvan, et püsib nõudlus Hansapanga aktsiate järele hinnavahemikus 55 kuni 57 krooni aktsialt. Seetõttu see väärtpaberite vahendaja või investor, kes suutis madalama hinnaga aktsiad sisse osta, ootab tõenäoliselt nende kursitõusu või müüb aktsiad edasi hinnaga 55--56 krooni tükilt.

Tegemist oli kas sooviga hoida kõrvale maksudest või nn forward-tehinguga, mis tähendab seda, et tehingu hind oli juba ammu aega tagasi osapoolte vahel kokku lepitud. Imelik on, miks seda müüki ei sooritatud turuvälise tehinguna, sest oli ju teada, et registreeritud tehinguna tuleb ta kohe välja.

Hansapank ise pole seda tehingut sooritanud. Ikkagi on tegemist sellega, et kunagi väga ammu on kellelegi lubatud, et 28. veebruaril selline tehing niisuguse hinnaga sooritatakse.

Teine variant on see, et keegi on kellegagi kokku leppinud, et me näitame nüüd sellist ja mitte suuremat hinda. Maaklerite seas on Hansapanga aktsiate hind püsinud viimasel ajal 55--58 krooni ringis. Kui minule keegi sellise hinnaga neid aktsiaid pakkuma tuleks, siis ma ostaksin kohe väga palju. Sellega tahan rõhutada, kuivõrd ebarealistlik niisugune hind praeguse turuseisu juures on.

Eesti aktsiaturg on väga tilluke. Piisab mõnest suurest tehingust ning kohe toimub aktsiakursside muutus. Loomulik areng see pole. Keegi teeb sellise tehingu nimme ja ettekavatsetult. Tehingu suurus peaks olema umbes kümme protsenti kogu kuu üldisest käibest aktsiaturul.

Minu praktikas on selliseid jõnksutamisi varem ka olnud. Aga ma ei näe Eesti turu väiksuse juures siin midagi katastroofilist. Kümme punkti pole veel meeletult suur langus.

Kui see oleks toimunud New Yorgi või Amsterdami börsil, siis teine asi. Mõne üksiku tehinguga seal ka vaevalt midagi liigutaks. Eesti börsil aga küll. Et meie aktsiaturg tükiks ajaks rivist välja lüüa, peab midagi tõsist juhtuma. Kroon on veel kaua fikseeritud kursiga, millega ei juhtu midagi. Peab toimuma midagi meie suhetes Venemaaga või tõstab riigikogu ettevõtte tulumaksu kahekordseks.

Hetkel kuum