3. märts 1996 kell 22:00

NRG Energy kinnitas oma huvitatust Eesti Energiast

Niitenbergi sõnul on ameeriklaste investeeringust huvitatud ka Eesti Energia. Teist nii suurt ja tõsiselt võetavat investeerimispakkumust ei ole seni ükski teine firma Eesti Energiale teinud, lisas ta.

NRG Energy on avaldanud soovi osta Eesti Energia aktsiaid ja seeläbi investeerida Eestis elektritootmisse ligi 250 miljonit dollarit (2,9 miljardit krooni). Samuti on ameeriklased tundnud huvi Eesti põlevkivikaevanduste ja -karjääride vastu.

Niitenberg rääkis, et NRG Energy avaldatud investeeringu suurus on praegu ai- nult orienteeruvas suurusjärgus. Ameeriklased kavatsevad lähiajal läbi viia uuringu, millest selgub, kas nende esialgu Eestisse plaanitav investeeringumaht on õige.

NRG Energy on esitanud Eesti Energiale oma ettekujutuse koostööst, kuid tulevase investeeringu suuruse kohta pole ameeriklased veel põhjalikku analüüsi teinud.

NRG Energy esindajatega neljapäeval kohtunud peaminister Tiit Vähi ütles Äripäevale, et ta suhtub ameeriklaste investeerimisplaanidesse positiivselt, sest NRG Energy näol on tegemist tõsiselt võetavate investeerijatega. Vähi oli seisukohal, et Eesti Energia tuleks erastada aktsiakapitali laiendamise teel.

Arvo Niitenberg sõnas, et NRG Energy kavatseb eelmisel nädalal peetud nõupidamise tulemused lähiajal põhjalikult läbi analüüsida, et lähitulevikus uuesti Eesti Energia esindajatega kohtuda.

NRG Energy on USA elektrifirma Northern States Power tütarfirma, mis tegutseb Ida-Euroopas.

Northern States Poweril on praegu pooleli liitumisprotsess teise USA elektrifirmaga -- Wisconsin Elektric Poweriga. Pärast liitumist kujunev firma kuulub kümne USA suurema elektritootja hulka.

Hetkel kuum