5. märts 1996 kell 22:00

Konservatiivid jätkavad targu

Kunagine järjekindel radikaal John Howard on juhtinud partei rangelt majanduspoliitikalt mõõdukale rajale ning sellega taas Austraalia valitsevaks parteiks.

Liberaalne partei moodustus 1944. aastal ning võitis kiiresti poolehoidu tugeva vastuseisuga sotsialismile, bürokraatlikule juhtimisstiilile ning isikliku vabaduse piiramisele. Rahvuspartei, mis on asutatud 1920. aastal, on konservatiivsem. Parteid on koalitsioonis 1944. a alates, välja arvatud 1972--1974. Koalitsioon juhtis Austraaliat peaaegu vaheaegadeta 1949.--1983. aastani, kaotades korraks võimu 1970ndate alguses.

Ehkki Howardi liberaalne partei saaks parlamendis enamuse ka üksikult, on koalitsioonikokkulepe jõus ning valitsus moodustatakse varikabineti baasil.

Konservatiivide edu ka neis valimisringkondades, mis on seni olnud tööpartei tugipunktideks, toob parlamenti saadikud, kes soovivad tugevat pööret paremale. Nende survegruppide ohjeldamisest sõltub Howardi väljakuulutatud reformide elluviimine -- paremad tingimused väikeettevõtetele ning ametiühingute võimu piiramine. Suuremaid ümberkorraldusi uus peaminister kohe ei kavanda.

Valitsuse esmased ülesanded on eelarvedefitsiidi vähendamine ning tööturureformid.

Howardi kinnitust mööda laiendatakse majandussidemeid Ameerika Ühendriikide ja Euroopaga, kuid suurimaks kaubanduspartneriks on ja jääb Aasia. REUTER-DI

Hetkel kuum