7. märts 1996 kell 22:00

Eesti riigi rekordist

Eesti põllumajanduspoliitikud said viimasel nädalal jälle ühe rikastava informatsiooni võrra targemaks. Vastates rahvusvahelise majanduse ning koostöö organisatsiooni OECD koostatud küsimustikule, mis oli adresseeritud rohkem kui kolmekümnele riigile ning mille tulemuste arutelu läinud nädalal Pariisis aset leidis, saavutas Eesti teiste riikide ees märkimisväärse rekordi. Nimelt on Eesti Vabariik 1994. aasta tulemuste põhjal maailma väikseimate riiklike põllumajandustoetustega maa. Keskmise toetusena maksis riik põllumajandusele peale --8%.

Toetusprotsendi arvutamine iseenesest oli aga väga lihtne: erinevate põllumajandussaaduste ning toidukaupade puhul võrreldi siseriiklikke hindu maailmaturu omadega. Sellele numbrile arvati veel juurde aasta jooksul riigi poolt põllumajandusse suunatud raha.

Kuigi OECD ülesanne pole tulemustest lähtuvalt soovitusi anda, vaid pigemini iga riiki iseseisvalt mõtlema sundida, võib siiski ette kujutada naaberriikide hämmingut noore Eesti riigi valitud põllumajanduspoliitika üle.

Euroopa Liidus on toetusprotsent keskmiselt 43, OECD madalaima põllumajandustoetusega maal Uus-Meremaal aga 4%. Näiteks Norras ning veel paljudes teistes riikides ületavad riiklikud subsiidiumid 77%.

Pariisis viidati peenetundeliselt ka Eesti probleemidele. Näiteks ei mahtunud soomlastele pähe, kuidas kavatseb Eesti teisi riike oma kaupadele alistuma sundida, kui omalt poolt pole enam mingeid järeleandmisi võimalik teha.

Nüüd seisab Eestil ees saadud tulemuste analüüsimine ning väga tahaks loota, et selle tulemusena riiklik enesediskrimineerimine Euroopa vägevate ees ükskord ka ära lõpeb.

Hetkel kuum