11. märts 1996 kell 22:00

Mändmets annab Kraftile agraarökonoomika tunde

Põllumajanduslike toetuste ning arengu seaduseelnõu kaasautor Ida Norvais põllumajandusministeeriumist ütles, et Mändmetsa ning Krafti kohtumisele peaks järgnema Eesti Panga lõplik seisukohavõtt riiklike põllumajandustoetuste seaduseelnõu suhtes. Seni on põllumajandustoetuste seaduseelnõu põhjustanud kahe ametkonna vahel mitmeid lahkarvamusi.

Oma kirjas põllumajandusministeeriumile paari nädala eest kinnitas Eesti Pank, et põllumajandusministeeriumi eelnõus on segi aetud toetused ja krediit. Norvaisi sõnul pole aga Eesti Panga spetsialistid varem põllumajandusvaldkonnaga kokku puutunud ning vajavad seega põhjalikumat selgitust eelnõu tagamaade kohta.

Norvais märkis, et eelmisel nädalal rahandus- ning põllumajandusministeeriumi ja Eesti Panga spetsialistide kohtumisel ei lükanud Eesti Pank kardinaalselt ümber ühtegi eelnõus sisalduvat ettepanekut. «Ainsana oli Eesti Pank eitaval seisukohal hüpoteekpanga loomise osas,» ütes Norvais.

Põllumajandustoetuste seaduseelnõu kaudu pakutakse põllumajandustootajatele tagantjärele intressihüvitamist 1994. ja 1995. aasta eest kokku 17 miljoni krooni ulatuses. Samas on sätestatud ka kütuseaktsiisimaksu hinnatõusu hüvitamine ning kapitalitoetuse jagamise põhimõtted.

Kui valitsus eelnõu põhimõtted heaks kiidab, läheb Norvaisi sõnul vähemalt kuu aega selleks, et konkreetne toetuste jagamise kord välja töötada.

Hetkel kuum