11. märts 1996 kell 22:00

Ringkonnakohus teeb otsuse Dudkini kriminaalasjas täna hommikul

Riigiprokuratuuri prokurör Marge Püss süüdistas Dudkinit ametiseisundi kuritarvitamises ja riisumises ning nõudis Dudkinile kolmeaastast vabadusekaotust poolkinnises vanglas.

Dudkini kaitsja vandeadvokaat Üllar Talviste palus lõpetada Dudkini kriminaalasi kuriteo koosseisu puudumise tõttu, sest Dudkin pole Talviste sõnul riisumist toime pannud ega kellelegi kahju tekitanud.

Linnakohus süüdistas Dudkinit 238 000 USA dollari riisumises ning karistas teda nelja-aastase vabadusekaotusega, mida ei kohaldata, kui süüalune ei pane kahe aasta jooksul toime uut kuritegu.

Linnakohtu otsuse kohaselt ei kandnud Dudkin Soome kodakondsusega ärimehelt Ivan Podrjat?ikovilt 1993. aasta juunis ja detsembris tagasi saadud laenu TKP-le, vaid maksis mitmes osas ASile Forward ja ASile HTM Investment, kes olid selleks ajaks Podrjat?ikovi laenu TKP-lt ära ostnud.

«Olen veendunud, et Forward ja HTM Investment olid laenud ostnud ja seega andsin raha üle võla uutele omanikele,» kinnitas Dudkin. Dudkin end süüdi ei tunnistanud.

Prokuröri ja kaitsja taotlusel jagasid eile kohtus tunnistajana seletusi TKP pankrotihaldur Andrus Ansip ja Urmas Tross ning TKP likvideerimiskomisjoni liige Kadri Siibak. Kohtuistungile oli spetsialistina kutsutud Eesti Panga pangainspektsiooni juhataja Pilvi Nirgi.

Prokuröri küsimusele, kellele oleks Dudkin pidanud laenu üle andma, vastas Nirgi, et kõik sõltub sellest, kas nõue oli juba väljunud TKPst. «Kui nõue polnud TKPst väljunud, oleks pidanud raha maksma TKP kassasse,» selgitas Nirgi.

Tunnistajad kinnitasid, et Podrjat?ikovi laenu müüdi neli korda ning kõik lepingud on juriidiliselt korrektselt sõlmitud.

Hetkel kuum