14. märts 1996 kell 22:00

Euroopa Liit on hädas Venemaa kapriisidega

Euroopa Liidu ja Venemaa vaheline kaubanduskokkulepe jõudis vaevalt jõustuda, kui Venemaa teatas soovist ühepoolselt reegleid muuta ning tõsta tekstiilitoodete, autode ning muude kaupade imporditariife.

Euroopa Liit reageeris ägeda protestiga ning teatas, et võib loobuda Venemaa toetamisest viimase taotluses saada maailma kaubandusorganisatsiooni ja majandusliku koostöö- ja arenguorganisatsiooni liikmeks.

Ehkki kuulumine nimetatud organisatsioonidesse ei taga kohest majanduskasu, nagu ka Venemaa vastuvõtmine Euroopa nõukogu liikmeks, on see siiski märk rahvusvahelisest tunnustusest.

Laskmata ennast kohutada, teatas Venemaa kolmapäeval otsusest tõsta Euroopa Liidust imporditud viina miinimumhinda 8,2 dollarile liitrilt. Ehkki tegemist on kaubandusalaga, mida esmapilgul võib võrrelda vee merre kandmisega, ulatus Euroopa Liidu viinaeksport eelmise aasta kaheksa kuu jooksul ligemale 200 miljoni dollarini.

Euroopa Liit avaldas nördimust Venemaa käitumise üle, mis on teravas vastuolus poolte vahel sõlmitud kaubanduskokkuleppega.

Euroopa Liidu olukorra teeb ebamugavaks teadmine, et Venemaa vastu ei ole eriti võimalik midagi ette võtta. Liidu katse kaubanduslepingu külmutamisega eelmisel aastal Venemaa haaret T?et?eenias leevendada lõppes tulemusteta, ning nüüdki tuleb hoiduda kapriisset partnerit pahandamast, kuna käimas on läbirääkimised üheksa Nõukogude Liidu endise satelliitriigi vastuvõtmise üle Euroopa Liitu. Viimaste hulgas on Poola, Ungari, T?ehhi Vabariik, Slovakkia, Bulgaaria, Rumeenia ning Balti riigid Leedu, Läti ja Eesti.

Seega ei ole Euroopa Liidu välisküsimuste volinikul Hans Van den Broekil järgmisel nädalal võimalik oma kahepäevase Moskva-visiidi ajal teha palju enamat kui Euroopa Liidu protest isiklikult edasi anda.

Tuleb ju Euroopa Liidul meeles pidada oma tihedaid sidemeid NATOga ning kuigi Venemaa ei ole Euroopa Liidu laienemise vastu otseselt sõna võtnud, piisab üksnes NATO ida suunas laienemise nimetamisest, et vallandada raevupuhangut. REUTER-AP-BNS

Hetkel kuum