14. märts 1996 kell 22:00

Tubakatööstuse tulevik selgub aprillis

Praegu analüüsib Eesti Tubaka tuumikinvestor Svenska Tobaks, kui palju lähevad maksma alternatiivprojektid, ütles Sven Papp. Tema sõnul on võimalusteks tootmise jätkamine Eestis ning tootmise osaline või ka täielik väljaviimine Rootsi.

Papp ütles, et töögrupp hindab ka, kui kiiresti võib teha ümberkorraldusi, sest tootmise väljaviimine ei saa toimuda üleöö.

Kuni 12. maini on ettevõtte 215 töötajat rakendatud 60protsendilise tööajaga, ütles Eesti Tubaka ametiühingu usaldusisik Tiiu Viljamäe. Liinitöölised hoiavad kohast kinni viimase võimaluseni ja loodavad imele, selgitas ta olukorda.

Viljamäe sõnul maksab ametiühing abiraha koondatud liikmetele, kes on ametlikut töötuks tunnistatud. «Nii saavad inimesed 180 krooni lisaks samaväärsele töötu abirahale,» lisas ta. Eesti Tubaka töötajatest on kolmandik ametiühingu liikmed, kinnitas Viljamäe.

Veebruaris koondas Eesti tubakas 45 töötajat. «Valmistame ette veel kuni 100 inimese koondamist,» ütles peadirektor Boris Oks.

Tema sõnul on Eesti Tubaka märtsi müügimaht kolmandik eelmise aasta sama vahemikuga võrreldes. «Niisuguse tootmise juures kasumiga töötada ei saa,» põhjendas Oks koondamise vajalikkust.

Tiiu Viljamäe kinnitusel on 80--90 protsenti liinitöölisi vene rahvusest. Tööbörsil on neil tööd saada peaaegu võimatu, sest lihttöölised ei oska eesti keelt, väitis ta. «Maksumaksjaid neist ei tule, lähevad näiteks Kadaka turule putkamüüjaks,» lisas Viljamäe.

Sigaretitootmise Eestist väljaviimise korral on Papi sõnul kõige tõenäolisem variant tootmise jätkamine Swedish Matchi Malmö tehases.

Kui otsustatakse tootmise üleviimine Rootsi, on võimalik rakendada Rootsis väljaõppe saanud Eesti spetsialiste kontserni teiste Ida-Euroopa projektide juures, ütles Papp. Ta lisas, et sellegi võimaluse analüüsi esitab Eesti Tubaka arenguvõimalusi uuriv töögrupp juhatuse koosolekule.

Eesti Tubaka eelmise aasta majandusnäitajad on selgunud, kuid neid ei avaldata enne 25. märtsil peetavat aktsionäride üldkoosolekut, kinnitas Papp.

Hetkel kuum