17. märts 1996 kell 22:00

Usaldus on kallis kaup

Veel aasta eest palju vaidlusi põhjustanud kindlustusseltside omavahendite tõstmise nõue vormistati seadusena eelmisel nädalal. Uued piirid hakkavad kehtima järgmisel aastal. Erinevate kindlustusliikidega tegelevalt seltsilt nõuab seadus viie kuni kahekümne miljoni krooni suuruseid omavahendeid. Usalduse müügiga tegeleva kindlustusvaldkonna maine teenib plusspunkte juurde.

Siiani kehtivad kindlustusseltsidele väga madalad kapitalinõuded. Analoogselt pangandusega oli kindlustuses omavahendite miinimumnõude tõstmine hädavajalik -- sellega kasvab omaniku vastutus kindlustusvõtja ees. Suure kahjususega kindlustusseltsi kahjud kaetakse just omavahendite arvel, kui neid ei ole, ootab seltsi ees pankrot.

Usaldus on habras. Kindlustusinspektsiooni peadirektor Ellen Ridaste, kes omavahendite suurendamise pärast võitles, arvab, et ühe kindlustusseltsi pankrot Eestis annaks tugeva tagasilöögi kogu turule. Seepärast püüab inspektsioon kindlustusturul pankroti lõhnagi ennetada, piisavad omavahendid on samm selles suunas.

Kindlustusalal selle aasta lõpus paanilisi ühinemisi oodata ei ole, sest enamik kindlustusseltse kas on leidmas nõutavaid miljoneid või on piiri juba ületanud. Omavahendite suurendamise nõue seega ühinemise ajendiks ei saa, kuid mõned samale omanikule kuuluvad kindlustusseltsid võivad siiski sulada üheks seltsiks.

Tavaline eestlane, kes kulutab kindlustuse peale aastas vaid 500 krooni, võib oma kroonikeste pärast jälle veidi muretum olla. Võib-olla hakkab ta järgmisel aastal mõtlema ka selle peale, et oma elu kindlustada. Kindlustusseltsid saavad mängurõõmu raha paigutamisest, inimene aga peab üha vähem mõtlema sellele, kuidas ots-otsaga kokku tulla. Kindlustusseltside umbusaldamine haihtub, usaldus on jälle kallis kaup.

Hetkel kuum