20. märts 1996 kell 22:00

Maailma relvatööstus loodab leida turgu Aasias

Kui Aasiamaades vallanduks võidurelvastumine, võidaksid sellest vaid Saksamaa ja Rootsi allveelaevad, USA, Venemaa ja Prantsusmaa lennuki- ja raketisüsteemid. Eelkõige loodab relvatööstus, et Hiina jõudemonstratsioon Taiwani väinas on muutnud lääne senist soosivat suhtumist Hiinasse ning hõlbustab relvatarneid Taiwanile.

Samas on Taiwan vaid üks Kagu-Aasia pingekolletest, mis nõudlust USA ja Euroopa relvade järele võib suurendada.

Juba mõnda aega on kestnud Hiina, Vietnami, Filipiinide ja Malaisia konflikt Spratley saarte üle, suurenenud on pinged lõhestatud Korea poolsaarel ning Jaapangi võib vajalikuks pidada oma julgeolekut parandada.

Veel kolm aastat tagasi ütles Saksa valitsus ära Taiwani tellimusest 12 allveelaeva peale, kuna Hiina huvid olid tol korral tähtsamad. Nüüd ehitab HDW laevatehas Kielis üheksat laeva Lõuna-Koreale ning loodab Taist kahe laeva valmistamise tellimust.

Läänemere teisel kaldal asuv Rootsi Kockums on Kieli tehase põhiline konkurent. Rootslased ehitavad allveelaevu Austraaliale. Ka Singapur on ostnud Rootsi allveelaeva ning peagi sõidab 40 Singapuri meremeest Rootsi väljaõpet saama.

Rootslased ja sakslased konkureerivad omavahel ka tarnete osas Indoneesiale ja Malaisiale.

Ajalehe Handelsblatt korraldatud uurimus näitas, et allveelaevade kõrval on Aasia relvaturul kõige kuumemaks kaubaks lennukid ja raketid. Prantsusmaa on Taiwanile juba müünud 60 Mirage 2000 tüüpi raketti ning loodab turgu leida ka Rafaele sarja rakettidele.

Sakslased pakuvad Eurocopter-tüüpi helikoptereid. Venelased omakorda kavatsevad Hiinale müüa 25 sõjalennukit SU-27. Varem on Ameerika firmad Taiwanile müünud 150 hävitajat.

Ameerika hävitajaid tootvates ettevõtetes on kauplemas käinud ka Malaisia, Tai ning Singapuri esindajad.

Turuanalüütikud USA Wright-Pattersoni lennuväebaasist, mis tegeleb Ameerika õhukaitsesüsteemide väljaarendamise ja müümisega, ei looda Aasias kasvanud pingetest relvatööstusele erilist õitseaega.

Tegemist ei ole mitte sõjaliste kriisidega, vaid poliitiliste probleemidega, millel on poliitilised lahendused.

Taiwan näiteks on sõjaliselt juba tugev ning paar F-16 rohkem või vähem ei peata Hiina tülinorimist, ütles ühe kaitsetööstus- ettevõtte turundusdirektor. DN

Hetkel kuum