21. märts 1996 kell 22:00

Leedus peetakse Statoili Rootsi firmaks

Kui Norra ametlik delegatsioon käesoleval nädalal eesotsas peaminister Gro Harlem Brundtlandiga ühest Vilniuses asuvast Statoili teenindusjaamast möödus, tutvustas kohalik giid seda kui Rootsi ettevõtte Statoil bensiinijaama.

Asjaolu, et Statoili tuntakse kui Rootsi firmat, tekitab Balti riikides tegutsevate Norra ärimeeste hulgas palju tuska ja pahameelt.

Seni on Statoili tegevust Balti riikides juhitud firma Rootsis asuvast tütarettevõttest, kuid nüüd on kavas Eestis, Lätis ja Leedus asuvate teenindusjaamade juhtimine üle viia Stavangeris asuvasse peakontorisse.

«Statoil ei ole teinud midagi Norra huvide edendamiseks, pigem vastupidi. Kasutatakse vaid Rootsi ettevõtjaid ning 95 protsenti kaupu on Rootsi päritolu. Lootsime, et Statoilist saab Norra investeerijate koostööpartner välismaal, kuid seda küll öelda ei saa,» kurdab Magne Reme Balticum Managementist.

Statoil tõrjub süüdistusi, selgitades, et Norra tarnijad ei ole konkurentsivõimelised ning on rahvusvahelistes pakkumistes alla jäänud. Sageli puudub Norra ettevõtetel ka kohalik esindus.

«Oleme kriitikast teadlikud, kuid see ei peegelda tegelikku olukorda,» ütles projektijuht Einar Slagstad.

Ajalehe Dagens Næringsliv andmetel on Statoilist Baltimaades kujunenud ettekujutus, et tegemist on Rootsi firmaga, leidnud kritiseerijaid ka Eestis ja Lätis. DN

Hetkel kuum