24. märts 1996 kell 22:00

Tarmeko investeerib kasumi firma arengusse

«Võrreldes 1994. aastaga suurenes kasum 2,5 korda,» oli Tarmeko juhatuse esimees valmis ütlema. Nigul, kes on ühtlasi Tartu mööblitootmisfirma tegevdirektor, ütles, et aktsionäridele ilmselt aprillis toimuval üldkoosoleku otsusel dividende välja ei maksta.

Niguli sõnul tegi Tarmeko eelmise aasta suurimad investeeringud uute mööbliseeriate väljatöötamisse ja soojamajanduse rekonstrueerimisse. «Uuendasime mullu üle 50 protsendi mööbli nomenklatuurist,» lisas Nigul. Tarmeko tänavu nii suurt käibekasvu nagu eelmisel aastal ei prognoosi. «Lääne-Euroopas pole tänavu kiiret majanduse arengut loota ja nad ei osta enam meilt nii palju toodangut,» põhjendas Nigul. «Eesti turg on aga liiga väike.»

Niguli sõnul on Tarmeko mööblist kogu aeg 75 protsenti ekspordiks läinud. Kui nõukogude ajal viidi ida poole 70 ja läände 5 protsenti firma toodangust, siis praegu on täpselt vastupidi.

«Oleme suutnud oma tehnoloogiat ja toodangut muuta nii, et lääs ostab meilt,» sõnas Nigul. «Oleme kogu aeg püüdnud laiendada müügiareaali. Varem ostsid meilt kõige rohkem mööblit Rootsi ja Soome, eelmisel aastal läks 35 protsenti ekspordist Saksamaale.»

Tarmeko ekspordib veel Norrasse, Taani, Inglismaale, Prantsusmaale, Ungarisse, Poolasse ja Itaaliasse. Soome kaudu on Tarmeko toodangut saadetud ka Jaapanisse.

Tarmeko töötajatest moodustatud AS FMC ostis 1994. aasta lõpul 65 miljoni krooni eest 66,6 protsenti ettevõtte aktsiatest. Firma investeerimiskohustus oli kolmeks aastaks 30 miljonit krooni.

Nigul ei osanud öelda, mis saab riigi omanduses olevast 33,4 protsendist Tarmeko aktsiatest. Erastamisagentuuri avalike suhete osakonna juhataja Marko Kadanik lisas, et üks ja võrdlemisi tõenäoline võimalus on panna riigile kuuluvad aktsiad avalikku müüki.

Hetkel kuum