24. märts 1996 kell 22:00

Ukraina ja Venemaa naftatransiiditüli jätkub

Ukraina pool süüdistas Vene läbirääkimisdelegatsiooni ebakorrektses käitumises. Nad väitsid, et venelased loobusid viimasel hetkel juba saavutatud kompromisskokkuleppest ning algatasid ummikusse viinud vaidluse Ukraina kehtestatud transiidimaksu üle.

«Korrektne äripartner nii ei käitu,» ütles Ukraina riikliku nafta- ja gaasikomitee transiidiosakonna juhataja Oleksander Sverdlov.

Venemaa esindajad väitsid, et nad ei ole otseselt Ukraina kõrgema tariifi (5,20 dollarit tonn) vastu, mille too ühepoolselt kehtestas aasta algul, kuid et nad sooviksid selle kohta erapooletu vahekohtuniku eksperthinnangut. «Me soovime täpset kalkulatsiooni, mille alusel on Ukraina kõrgema maksu kehtestanud: kui see on põhjendatud, siis nõustume sellega, kuid seni soovime, et kehtiks vana transiidimaks,» ütles üks Vene läbirääkimisdelegatsiooni liige.

«Kõigepealt pakkusid venelased diferentseeritud maksusüsteemi, millega me pärast läbirääkimisi nõustusime. Nende ettepaneku kohaselt oleks aastas 16--20 miljoni tonni nafta transiidi korral olnud maks -- 5,20 dollarit tonn -- madalam, kui maht ületab 20 miljonit tonni, ja kõrgem, kui tarnemaht on alla 16 miljoni tonni,» ütles Oleksander Sverdlov.

Kuid viimasel hetkel muutsid venelased meelt ja keeldusid kokkuleppeprotokollile alla kirjutamast, väites, et nad vajavad erapooletu osapoole eksperthinnangut.

Peale selle ähvardasid Vene delegatsiooni liikmed, et nad avaldavad Vene naftafirmadele survet, et nood ei pumpaks naftat läbi Ukraina kulgeva naftajuhtme, kuid seda ähvardust ei pidanud Oleksander Sverdlov tõeliseks.

Ukraina delegatsioon kinnitas, et Ukraina jätkab Vene nafta edastamist maksuga 5,20 dollarit tonn, millekohase lepingu on ta sõlminud tosina Vene firmaga. REUTER-ÄP

Hetkel kuum