25. märts 1996 kell 22:00

Eesti Tubakas vähendab aktsiakapitali

Investeeringuteks mõeldud summa seisis kasutult pangakontol, kuna juhatus on otsustanud peatada investeeringud tootmisse, põhjendas majandusministeeriumi osakonnajuhataja Tiit Maidre. Seisev summa tekitas ettevõttele finantsprobleeme, omanikel oli aga raha vaja, lisas ta.

Aktsiakapitali vähendatakse aktsiate tühistamise teel. Vastavalt aktsiate jaotusele makstakse aktsiate tühistamise järel Eesti riigile 46,1 miljonit krooni ja Svens-ka Tobaks AB-le 93,9 miljonit krooni, ütles Maidre. Pool kogusummast oli Rootsi omaniku sissekanne ja ülejäänu möödunud aastate kasum, kommenteeris Maidre. Eesti Tubaka aktsiakapital on pärast vähendamist 199,9 miljonit krooni.

Aktsionäride üldkoosolek kinnitas ASi Eesti Tubakas eelmise aasta majandustulemused.

Ettevõtte käive oli 215,9 miljonit krooni ja kasum 42,8 miljonit krooni. Üldkoosoleku otsusel aktsionäridele möödunud aasta eest dividende ei maksta.

«Eesti Tubaka tulevik on tume,» kommenteeris Maidre. Tootmise jätkamise võimalikkust Eestis hakkab ASi juhatus arutama aprillis. «Rootslased eelistavad selgelt tootmise väljaviimist,» lausus Maidre. Tema sõnul on üks võimalus tootmine Eestis ka ajutiselt külmutada. «Sel ajal tuleks jätkata ettevõtte moderniseerimist ja alustada restruktureerimist,» sõnas ta.

Maidre ütles, et Eestis tubakatootmise jätkamist ei saa arutada enne turu selginemist. Aktsiisi tõusust tingitud hinnatõusu järel alustasid Eesti tubaka konkurendid võitlust turu ümberjaotamiseks, väitis Maidre. «Philip Morris kuulutas kohe esindajatele konkursi, kes on suuteline rohkem ja odavamalt müüma,» ütles ta. «Nüüd kaupmehed müüvad nii et ninast veri väljas, kasvõi omavahendite arvelt,» täiendas Maidre.

Hetkel kuum