26. märts 1996 kell 22:00

Gazprom tahab ikka olla osanik

Venemaa riiklik gaasikontsern Gazprom on otsustanud kasutada Leedus samasugust taktikat nagu omal ajal Eestis. Leedukad on Vene gaasimüüjatele võlgu 45 miljonit dollarit ning venelased on otsustanud hakata gaasitorusid kinni keerama. Gazprom ongi juba praegu vähendanud Leedusse saadetava gaasi hulka 12 miljonilt kuupmeetrilt kolmele miljonile. Tulemusi ei ole andnud ka leedukate läbirääkimised Moskvas. Venelased on gaasitarnete kärpimises kindlad ja süüdistavad leedukaid maksmislubaduste pidevas rikkumises.

Sama on juhtunud ka Eesti idasuunalises gaasikauplemises. Eestlastel olid võlad, venelased ähvardasid gaasitorud kinni keerata. Olukord muutus siis, kui Gazprom sai koos Ruhrgasiga Eesti Gaasi osanikuks. Sellest ajast ei ole gaasitarnetes mingeid tõkkeid olnud. Venemaa poolt pole eestlaste vastu mingeid süüdistusi kõlanud. Nii see suur ida gaasiimpeerium Gazprom oma valdusi laiendabki.

Hetkel kuum