26. märts 1996 kell 22:00

Lillepoest pangakontoriks

Kuressaare vanalinnas asuvast kunagisest elamust, mida on kasutatud ka sõjaväe ruumidena ja lillepoena, on saanud Hoiupanga harukontor. Kiires tempos projekteeritud ja ümberehitatud kahekorruselises hoones on eraldi saal üksik- ja juriidilistele klientidele, lisaks laenuosakond jm traditsioonilised pangaruumid. «Alguses kavandati ka kaks külalistetuba, kuid ruumipuudusel võeti need siiski kasutusele arhiivi ja kontoriruumina,» räägib töö käigus tehtud muudatustest projekteerija Urmas Arike.

Arikese sõnul ehitati hoone sisemine konstruktiivne osa peaaegu täielikult uuesti. «Alguses arvasime, et osa konstruktsiooni saab säilitada,» meenutab Arike töö aega pikendanud ja ehitusmaksumust tõstnud probleeme. Arhitekti hinnangul olnuks tühjale kohale uue hoone ehitamine tulnud võib-olla isegi odavam. «Vanalinna seisukohalt sai üks ilma funktsioonita maja korda,» näeb Arike asja plusspoolt.

Ehitustööde käigus sai hoone katus uue katte, enamik sarikad asendati, kogu maja soojustati ja välja vahetati puitosa laudis. Võimalikult hea püüti teha ventilatsioonisüsteem. Tagumiste sissepääsude juurde ehitati uued varikatused. Kevadeks jäid haljastustööd ja parkimisplatsi rajamine. Muinsuskaitseorganitega tekitas algul vaidlusi arhitekti soov suurendada esifassaadi aknaid. «Arvan, et akende suuremaks raiumine tuli maja välimusele kasuks,» on Arikese seisukoht. «Lisaks sai pangasaal valgust juurde.» Muinsuskaitseameti nõudel taastati vanade fotode eeskujul esifassaadi laterna-tüüpi valgustid. Hoiupanga kontoris on püütud kasutada võimalikult palju kohalikke materjale. Vaid kivikatus rajati Taani kividest. «Eststeini kivid vanalinna ilmega eriti ei sobi,» selgitab Arike välismaiste kivide eelistust. «Kvaliteetset põletatud savikivi aga meil veel ei tehta.» Uksed-aknad tehti vanalinna majale iseloomulikult puidust, põrandad looduskivi toonis keraamilisest plaadist.

Hetkel kuum