31. märts 1996 kell 22:00

Tallinna Pank suurendas aktsiakapitali

Tallinna Panga avalike suhete direktor Raivo Vare ütles, et reedeõhtuse seisuga garanteeritakse igale aktsionärile ühe aktsia asemel kaks aktsiat, mis omakorda splititakse kümnekroonisteks aktsiateks.

Tallinna Panga seniste sajakrooniste aktsiate turuhind oli eelmisel reedel 640 krooni, pärast aktsiakapitali suurendamist peaks ühe kümnekroonise aktsia hind olema umbes 32 krooni.

Hollandi investeerimispanga FMO esindaja Hans Verhoefi hinnangul jätkab Tallinna Panga aktsia hind pärast nominaali vähendamist aeglast, kuid stabiilset tõusu.

Sammelselja sõnade kohaselt tuli aktsiakapitali laiendada kapitalipuuduse tõttu. «Sellest 96 miljoni krooni suurusest aktsiakapitalist on nappus käes millalgi suve keskel,» sõnas Sammelselg. «Siis tuleb välja umbes 40 miljonit krooni allutatud võlakohustusi.»

Võlakohustused tulevad välja kümneaastase tähtajaga ning nende välja andmine on vajalik bilansimahu kasvu ja uute krediidiliinide tõttu.

Tallinna Panga eelarveprognoos selle aasta lõpuks on 1,6 miljardit krooni.

«Kui ma istuksin nõukogu esimehe toolilt lihtaktsionäri toolile, siis pakuksin, et aasta lõpuks võiks eelarveprognoos olla 1,6--2 miljardi vahepeal,» lausus Sammelselg. «Eelkõige laenutegevuse arenemise tõttu, mis oleneb sellest, kuidas suudetakse suurenenud laenuvõimalused välja mängida.»

Küsimusele, kas Tallinna Panga juhtkonna pakutud kasumiprognoos 45 miljonit krooni, arvestades laienevaid laenuandmisvõimalusi, ei ole liiga tagasihoidlik, vastas Sammelselg: «See on väga konservatiivse juhtkonna prognoos.»

Hansapanga analüütikute hinnangul võiks Tallinna Panga 1996. aasta kasum olla 55 miljonit krooni.

Sammelselg ütles, et 1996. aasta eest ei julge ta aktsionäridele ennustada üle 10% dividende. «Meeletult suuri dividende pole mingit põhjust maksta, edukal ettevõttel on raha kogu aeg vaja,» sõnas ta.

Tallinna Panga aktsionäride üldkoosolek valis Tallinna Panga uue nõukogu, kuhu kuuluvad Guido Sammelselg, Targo Raus, Jaak Roosipuu, Hans Verhoef ja Raul Kastan.

Tallinna Panga juhatuse esimeheks saab senine laenudivisjoni direktor Rait Lukas.

Sammelselg lisas, et Tallinna Pank tahab panga arengustrateegia Baltimaades välja töötada lähema kolme kuu jooksul. «Nõukogu teeb strateegia suhtes otsuse ja siis selgub, kas me selle salastame või mitte,» märkis Sammelselg.

«Võõrriikide finantsturgudele uisapäisa ei minda,» kinnitas Sammelselg.

Praegu on Tallinna Pangal ehitamisel kontor Riia kesklinnas. Samuti on Tallinna Pangal ja Leedu Vilnius Bankal ühine aktsionär, Rootsi investeerimispank Swedfund.

Hetkel kuum