8. aprill 1996 kell 22:00

Hiidtelefirma Euroopasse

Mõlemale osapoolele kuulub loodavas firmas 50%. Bertelsmann maksab oma 50% eest valdusfirmale Audiofina, kellele kuulub 97% CLTst, 30 miljardit Luksemburgi franki. Lisaks toob Bertelsmann ühisfirmasse oma televisiooni-, filmi- ja raadioala valdusfirma UFA Film- und Ferseh GmbH. Audiofina põhiomanik on omakorda Belgia investeerimisfirma Groupe Bruxelles Lambert.

Tegemist on esialgse lepinguga, mis vajab Euroopa Liidu ja Saksa konkurentsiameti heakskiitu.

Ajalehe Financial Times andmeil väitis Bertelsmanni juhatuse esimees Mark Wössner, et tegemist on ajaloolise tehinguga, mis oluliselt mõjutab Euroopa audiovisuaalset turgu. Selle sammuga püüab Bertelsmann vastu seista Euroopa meediaturule väga agressiivselt tungivatele USA firmadele ning teisele suurele Saksa meediafirmale Kirch-Gruppe, mis kuulub Leo Kirchile.

Aktiivselt oma tegevust Ameerikas laiendav Bertelsmann on kogu aeg ühtlasi püüdnud tugevdada oma positsiooni ka Euroopa teleturul.

UFA kaudu kuulub Bertelsmannile Saksamaal tegutsevate eratelevisioonijaamade RTL (39,1%), RTL2, Vox ja Preimer aktsiaid. Peale selle teeb UFA koostööd Rupert Murdochile kuuluva British Sky Broadcasting Group Plc-ga ning Prantsuse Canal Plus SAga.

CLT-le kuulub omakorda 40% RLTst ja osa Prantsuse televisioonifirmast M6. Uus ühisfirma peaks ühtlasi lõpetama CLT ja Bertelsmanni kauaaegse võitluse RTLi pärast, mis on Saksa edukaim eratelevisioonikanal.

Uue firma käive ulatub umbes viie miljardi margani ehk 40 miljardi Eesti kroonini. Oma põhiülesandeks peab ta digitaalse televisiooni arendamist ja teleprogrammide tegemist. KL

Hetkel kuum