14. aprill 1996 kell 22:00

Kuidas ajada edukat äri Indias

Indias tuleb äripartneri tausta eelnevalt põhjalikult kontrollida, kuna kultuurierinevus on suur ja tunda annavad vana kastikorra jäänused. Meie tähelepanek Indiasse turvavööde tehast rajades oli selline, et kuni asi on lihtsalt kauplemises ja kokkuleppimises, läheb kõik väga hästi, aga kui peab midagi konkreetselt tegema, tekivad raskused. Et edukalt startida, tuleb kohapeal olla. Meile ei seostu näiteks arusaamisega kvaliteedist või töökultuurist see, kui töölised käivad paljajalu, Indias on see aga tavaline. Üldine kultuuritaust on ka selline, et kui inimest tööd tegema ei sunnita, siis ta seda ei tee. Koolituse saanud spetsialistil tekivad aga alluvatega meile arusaamatud kommunikatsiooniraskused ja ta ei suuda oma oskusi allapoole delegeerida.

Indias on töölise palk 3--4 korda väiksem kui meil, samas on koolitatud spetsialisti teenistus võrreldav meie ärijuhiga.

Hetkel kuum