18. aprill 1996 kell 22:00

Kasahstan alandas oma imporditariife

Kasahstani ühepoolne otsus alandada autode tariife seniselt 40 protsendilt kahele protsendile, samuti mööbli, tehaste sisseseade ning põllumajandustehnika tariife -- see on tööstusharudes, mida Venemaa meelsasti kõrgema kvaliteediga ja odavama impordi eest kaitsta sooviks -- pingestab kindlasti suhteid Moskvaga, kes on peamine partner tolliliidus, kuhu kuuluvad veel ka Valgevene ja Kõrgõzstan.

«Tolliliidust oli meile palju abi,» ütles Kasahstani asemajandusminister Trek Behahmetov, lisades, et kaubandus Venemaaga suurenes viimisel aastal üle 50 protsendi. Samas tuleb Kasahstanil kaitsta ka oma enese riiklike huve. Kohaliku autotööstuse puudumisel kaitsti kõrgete tariifidega eelkõige Venemaa autotootjate huve.

Tolliametnike sõnul on kavas alandada ka gaasi, nafta ja enamiku metallide eksporditariife, järgides Venemaa eeskuju sarnaste tariifide kärpimisel.

Enamik endisi nõukogude vabariike on kehtestanud kõrged eksporditariifid, et tagada kodumaise nõudluse rahuldamine ning peatada kõrgelt subsideeritud toodangu vool maailmaturule. Samas vähendab kõrge inflatsioon ning valuutakursi stabiliseerumine järk-järgult tariifide vajalikkust.

Venemaa ja Kasahstan taotlevad vastuvõtmist maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) ning on sellega seoses kohustunud kõrvaldama sel aastal kõik eksporditariifid. FT

Hetkel kuum