22. aprill 1996 kell 22:00

Vääriskivide tundjate kursus

Eesti proovikoja direktori Tõnu Tõniste sõnul sisaldas kursuste tasu välisõppejõudude palgakulutusi ja õppematerjali maksumuse. Täiendavalt tuli õppuritel maksta tööks vajalike seadmete ja erialase kirjanduse eest.

Diplomand Heli Kuulman, kes käis kursustel talle ja ta abikaasale kuuluva juveelitoodete firma, ASi Aurum kulul, sõnas, et kursustel osalemine oli märgatav väljaminek. «Enamik kursusekaaslasi olid õppimas panga stipendiaadina,» lisas ta.

Selleks, et omandatud oskusi firma huvides rakendada ja õppekulu tagasi teha, kavatseb Kuulman hakata peatselt vääriskivide ekspertiise tegema. «Täpset hinnakirja pole ma veel paika pannud, aga välismaal on see suhteliselt kallis teenus,» teadis Kuulman.

Eestist saavad lisaks Kuulmanile diplomi geoloog Tõnis Oja ja proovikoja ekspert Vladimir Popov. Viimase koolituskulud tasus rahandusministeeriumi haldusalasse kuuluv proovikoda.

Tõnu Tõniste sõnul olid riigi kulutused gemmoloogi väljaõppele õigustatud, sest gemmolooge vajavad oma ekspertiisides toll, pangad, kindlustusseltsid, hulgi- ja jaekaupmehed. «Kaupluses on pilt selline, et kolmveerand ehtekividest pole müügil õige nime all,» märkis Tõniste.

Seni tegutses Eestis üks diplomeeritud gemmoloog, kes sai diplomi Belgiast.

Hetkel kuum