28. aprill 1996 kell 22:00

Dokumendid tõestavad rikkumisi

Tolliameti peadirektori Rein Talviku sõnul on leidnud kinnitust osa kütusekoguste Eestisse jäämine, mis on deklareeritud transiidi korras väljaviimiseks. Samuti lahknevad erinevates andmebaasides olevad andmed, lisas ta.

Lähemalt ei olnud Talvik nõus avastatud rikkumistest rääkima. Tolliameti revisjonikomisjon avastas Talviku sõnul ka teisi rikkumisi, milles olid kaastegevad tolliametnikud.

Märtsi alguses tolliameti poolt EKs ja Estonian Transoilis teostatud dokumentide võetusega tahtis tolliameti revisjonikomisjon selgitada tollieeskirja rikkumise viise, täpsustada edasise juurdluse objekte ja ajavahemikke.

Talvik ei nõustunud kommenteerima edasise juurdluse käiku ja seda, kas see puudutab ka teisi kütusefirmasid. Ta ütles ainult, et tolliamet jätkab juurdlust koos politsei ja maksuametiga.

Eelmisel teisipäeval tolliameti peadirektoriga kohtunud EK peadirektor Henn Pärn teatas reedel oma sekretäri vahendusel, et tolliamet leidis EK dokumente kontrollides seaduserikkumisi kolmandate firmade poolt.

Õliliidu tegevdirektor Mart Kutsar kinnitas, et ka tema on Rein Talvikuga vestelnud ja aru saanud, et tolliamet ei süüdista EKd ja Estonian Transoili.

Estonian Transoili asedirektor Jüri Petter sõnas, et pärast dokumentide võetust pole firmal tolliametiga rohkem kokkupuuteid sellel teemal olnud. «Mul on siiani selgusetu, mida nad on otsinud ja mida avastanud,» lisas ta.

«Mul on tunne, et see on tellimustöö, sest mulle on mõistmatu, miks oli vaja sedasi läbi otsida minu kabinetti,» ütles Petter.

Kui tolliamet väidab, et Estonian Transoilist äraviidud dokumentide kontrollimisel on leidnud kinnitust mitmed rikkumised, peaks tolliamet ka täpsustama, keda rikkumistes süüdistatakse, ütles Petter.

Mart Kutsari sõnul süüdistab tolliamet EK ja Estonian Transoili kliente, kes tegelesid ebaseadusliku kütuseäriga. Dokumentide võetuse ülalmainitud kahes firmas tegi tolliamet sellepärast, et EK on üks suuremaid kütuse hulgimüüjaid ja Estonian Transoil ladustab teise suure hulgimüüja Neste kütust, väitis Kutsar.

Õliliidu tegevdirektor lausus, et EK-l ja Estonian Transoilil on hea andmebaas, mille alusel tehti kindlaks illegaalse kütuseäriga tegelejad. Olen aru saanud, et kontroll oli tulemuslik ja on jõutud välja konkreetsete tanklateni, lisas Kutsar.

Hetkel kuum