5. mai 1996 kell 22:00

Karusnahkade pealt küsib toll endiselt impordimaksu

Aprilli alguses nõudis Rakvere tolliinspektuur Tõrma aktsiaseltsilt Silverfox 120 000 krooni tollimaksu Soomest imporditud hõberebasenahkade eest.

Silverfox ostis märtsi lõpus Vantaa karusnahaoksjonilt 56 000 USA dollari eest hõberebasenahkasid.

Tolliameti nõutav 16protsendiline tollimaks oli Silverfoxi juhatuse esimehe Mati Elliku sõnutsi 120 000 krooni.

Põhiseaduse paragrahv 113 ütleb, et riiklikud maksud sätestab üksnes seadus, mitte määrus, otsus vms. Riigi tolliameti peadirektori Rein Talviku nimel Silverfoxile 18. aprillil väljastatud nõudes põhjendab tolliamet, et ehkki sellekohane valitsuse määrus oli vastu võetud enne põhiseadust, pole valitsus seda veel tühistanud.

Rakvere tolliinspektuuri juhataja Tarmo Maasiku sõnul on tollimaksu võetud iga kord, kui on imporditud karusnahku.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna tolli- ja aktsiisitalituse peaspetsialist Heidi Vessel sõnas, et enam Eestis mingit karusnahamaksu olla ei tohiks. Karusnahkade suhtes kehtinud 16protsendiline riigisisene aktsiis kaotati 1996. aasta jaanuaris, kuna see ei õigustanud end, kinnitas Vessel.

1995. aastal laekus riigieelarvesse karusnahkade pealt riigisisest aktsiisi vaid 467 000 krooni

«Riik saab kasseerida raha ainult seaduse alusel,» rõhutas ASi Mainor Konsultant direktor Vello Vallaste. Maksumaksjate liit kavatseb Vallaste sõnul teha pöördumise õiguskantsleri poole. «Õiguskantsler peab otsustama, kas valitsuse määrus on vastuolus põhiseadusega,» märkis Vallaste.

Vallaste lisas, et Silverfoxi õnneks avastas Rakvere toll eelmisel nädalal, et Eesti ja Soome vahel kehtib vabakaubandusleping ja selle alusel pole õigust mingit tollimaksu nõuda. Ka Silverfoxi juhatuse esimees Mati Ellik kinnitas,et eelmisel nädalal saavutatud kokkuleppe alusel karusnahamaks ilmselt annulleeritakse.

Assotsiatsiooni Eesti Karusnahk presidendi Jüri Pandi ütlusel võib karusnahamaksuga probleeme tekkida üksnes karusnahku importivatel või reeksportivatel firmadel, keda pole Eestis kuigi palju. «Kui firma kaubitseb karusnahkadega Eesti-siseselt, mingit aktsiisi- või tollimaksu maksta ei tule,» lisas Pant.

Hetkel kuum