5. mai 1996 kell 22:00

Kohila vabrik hakkas taas paberit valmistama

ASi Kohila Paberivabrik juhatuse esimees Andrus Pavelson ütles, et Kohila paberivabrikus hakatakse tootma kvaliteetset trüki- ja kirjutuspaberit.

Pavelsoni sõnul kasutab kolmandiku toodetavast paberist Kohila paberivabrik ise ära. «Ma usun, et paberimasina käivitamine loob meile täiesti uued võimalused paberitöötlemises ja paberitoodete turustamisel,» teatas Pavelson.

Kohila vabriku paberit hakatakse Pavelsoni sõnul eksportima Hollandisse, Saksamaale ja Inglismaale.

«Eestis teist analoogse toodanguga paberitootjat ei ole,» kinnitas Pavelson. Kehra paberivabrik Horizon toodab pruuni nn kotipaberit, Räpina paberivabrik aga makulatuurist valmistatud valget paberit.

Balti riikides on Kohila paberivabrikuga sarnane toodang Ligatne paberitehasel Lätis ning Kaunase paberivabrikul Leedus. Mõlemad on tootmismahu poolest küll Kohila paberivabrikust suuremad ettevõtted, kuid nad töötavad vahelduva eduga ning nende toodetud paberi kvaliteet on meie paberist kehvem, ütles Pavelson.

Skandinaavia paberitootjate toodangut müüva ASi Balti Paber tegevdirektor Leonhard Koort ütles, et peab au andma Kohila paberivabriku juhtidele, kellel on jätkunud visadust viia oma tahtmine lõpuni ning kes on kõikide raskuste kiuste käivitanud paberimasina.

Ta märkis, et Kohila paberivabriku paber ei ole Balti Paberi turustatavale toodangule konkurent. Müüakse ju väga erinevat tüüpi paberit ning ma usun, et kõigi jaoks on oma turuni?? olemas, lausus Koort.

«Praeguselt 150-lt tõuseb meie töötajate arv 200-le,» teatas Pavelson. Tema sõnade kohaselt töötab paberimasin esialgu viis päeva nädalas kogu ööpäeva. Hiljem töötab tehas kõigil seitsmel nädalapäeval.

Kohila alevivalitsuse sotsiaalnõuniku Uku Torjuse sõnul on väga positiivne, et alevis luuakse viiskümmend uut töökohta. «Eestis on see harv ilming, kui väljapoole Tallinna investeeritakse ja töökohti üldse luuakse,» lausus ta.

Kohila alevis elab 3550 inimest. Neist töötuid ja tööotsijaid on 112. Kohila alevi elaniku keskmine palk oli möödunudaastase seisuga 1600 krooni.

Hetkel kuum