5. mai 1996 kell 22:00

Soome suurstreigi ootel

1,1 mln liikmega SAK otsus hõlmab peaaegu kõiki liikmesorganisatsioone ja tööstusharusid. Keskööl vastu 10. maid algav tööseisak peataks Soomes kogu rongiliikluse ja suurema osa bussiliiklusest, plaanikohased lennureisid ja laevade Rootsi-sõidud, suletud oleks osa poode, restorane ja panku.

Soome ametiühingud ei ole rahul sellega, et peaminister Paavo Lipponeni viieparteiline valitsus ei pea kinni oma sügisestest lubadustest. Teatavasti lubas peaminister hõivereformide abil kärpida praegu 16,7 protsendini ulatuvat töötust oma valimisaja jooksul poole võrra ja leida 100 000 inimesele töö- või õppekoht.

Tol korral saavutati kiire kokkulepe, mille kohaselt sõlmitakse nn null-leping ja tehakse struktuurilisi muudatusi, et parandada tööturu funktsioneerimist. SAK lubas siis streikidest loobuda.

Nüüd väidab SAK, et muudatuste asemel on valitsus esitanud üksnes 20 miljardi margani ulatuva säästuprogrammi, mis veelgi halvendab 430 000 töötu olukorda. On seal ju muu hulgas ette nähtud, et alla 25aastased erialase ettevalmistuseta noored kaotavad õiguse töötuabirahale.

Lipponeni vikerkaarevalitsus aga kinnitab, et kärpides 27 miljardi marga suurust töötuabiraha kahe miljardi võrra, suudab ta lubatud uuendused läbi viia.

Soome Kauppalehti arvab oma juhtkirjas, et valitsus on toiminud ainuvõimalikult ning taunib amitiühingujuhtide mõistmatust, et praegune töötuabisüsteem on loodud täishõive, mitte praeguse suurtööpuuduse otstarbeks.

SAK juhatuse esimees Lauri Ihalainen loodab selle nädala algul kohtuda peaminister Paavo Lipponeniga, et taotleda valitsuse säästuprogrammi muutmist ja vältida streiki. Valitsuse mõjutamine on vähetõenäoline, kuna 1. mail rõhutasid nii peaminister Lipponen kui valitsusse kuuluva vasakliidu juht Claes Andersson, et valitsusel pole võimalik kokkuhoiuabinõudest taganeda. DI-KL-NK-AL

Hetkel kuum