6. mai 1996 kell 22:00

Soome õlletootjad on õllemaksu vastu

Rootsile ja Soomele võimaldati Euroopa Liitu (EL) astudes alkoholi sissetoomisel kaheaastane üleminekuperiood. See tähendab, et kui ülejäänud ELi riikide koda-nikud tohivad kodumaale kaasa võtta 110 liitrit õlut, 90 liitrit veini ja 10 liitrit kanget alkoholi, siis Soomes ja Rootsis on lubatud ELi maadest kaasa tuua 15 liitrit õlut, viis liitrit veini ja üks liiter kanget alkoholi.

Kaheaastane üleminekuperiood saab täis selle aasta lõpus ja kui EL ei rahulda Soome ja Rootsi valitsuse üleminekuperioodi pikendamise taotlust, siis hakkavad ka Soomes ja Rootsis kehtima ELi vabamad alkoholi sissetoomise piirangud. Kuna teistes ELi riikides on õllemaks väiksem, siis ei suudaks Soome õlletehased pärast seda nendega enam konkureerida, kinnitas Soome õlle- ja karastusjoogiliidu tegevdirektor Risto Saarinen.

Soome ja Rootsi valitsus on selles küsimuses püsinud vaikival seisukohal, lootes ilmselt, et suudavad läbirääkimiste abil seniseid piiranguid säilitada.

Risto Saarinen peab seda arvamust naiivseks. «Kvoodid suurenevad igal juhul, ja tõenäoliselt ELi kvootide tasemele. Ja siis on selge, et keegi ei osta enam tugevalt maksustatud Soome ja Rootsi õlut, vaid hakkavad jooma tunduvalt odavamat välismaist õlut,» oli ta kindel.

Soomes on õllemaks 22,70 Eesti krooni ja Rootsis 16,20 krooni liitri kohta. Saksamaal on aga õllemaks 1,20 krooni ja Prantsusmaal 1,30 krooni liitri kohta.

Nii Soome kui Rootsi õlletootjate liit on asunud arendama jõulist koridoripoliitikat, et teadvustada poliitikutele olukorda. Muu hulgas toovad nad näiteks üle Inglise kanali käiva õlleralli -- aastas ostavad inglased Prantsusmaalt kuni 300 mln liitrit odavat prantsuse õlut, sest Prantsusmaal on õllemaks 1,30 krooni ja Inglismaal 8,65 Eesti krooni liitri kohta.

Nii jääb Suurbritannial aastas maksuna saamata kuni 3,6 mld Eesti krooni ja Inglise poed-pubid minetavad üle 10 mld Eesti krooni.

Statistika järgi toovad tu-ristid Soomes-Rootsis kehtiva kõrge õllemaksu tõttu aastas kaasa kuni 50 ja 90 mln liitrit odavat importõlut. DI

Hetkel kuum