6. mai 1996 kell 22:00

Suurbritannia erastab raudteed

Erainvesteerijatele tahab riik müüa vähemalt 30 protsenti Railtracki aktsiatest.

Railtracki erastamine on äratanud Suurbritannias ka suurt vastuseisu ning näiteks tööerakondlased püüavad endiselt teha kõik, et peatada raudteevõrgu müümine investoritele. Üks selle erakonna vastuväiteid erastamisele on, et erakätes võib raudtee moderniseerimine seiskuda.

Suurbritannia valitsus on igatahes otsustanud noteerida Railtracki börsil juba 20. mail. Riik plaanib müüa umbes 30% aktsiaid tavalistele kodanikele, kes on eelnevalt märkinud juba 900 000 raud-teefirma aktsiat. Ülejäänud aktsiad tahetakse müüa institutsioonilistele investeerijatele nii Suurbritannias, USAs kui ka Euroopas. Aktsiate müük lõpeb 17. mail.

Tavakodanikele müüakse aktsiaid 2--4% allahindlusega. Eraisikul tuleb osta vähemalt 200 aktsiat hinnaga 190 penni, st et eraaktsionärid saavad aktsiaid kokku 6,84 mld Eesti krooni eest.

Et tõsta inimeste huvi, pakub riik neile oktoobris 1,17 mld Eesti krooni eest eridividende, mis makstakse eelmise aasta kasumist. See on äratanud pahameelt, kuna dividendideks võetakse raha ajast, mil Railtrack oli veel riigifirma ja mistõttu see läheb maksumaksjatele maksma ca 1,8 mld Eesti krooni.

Teise soodustusena saavad need eraaktsionärid, kes hoiavad oma aktsiad enda käes 1999. aastani, ühe uue aktsia 15 vana aktsia eest.

Railtracki aktsiamüügi peakorraldaja investeerimispanga SBC Warburg väitel peaks Railtracki aastakasum kasvama paari protsendi võrra kuni aastani 2020.

SBC Warburg ennustab, et 1996.--97. majandusaastal ulatub Railtracki reisijakäibe tulu 38 mld Eesti kroonini.KL

Hetkel kuum