22. mai 1996 kell 22:00

Norra gaasieksport kasvab

Tänavune aasta on Norra gaasitööstusele tähelepanuväärne. Nimelt algavad sel suvel gaasitarned suure TGSA ehk nn Troll-lepingu järgi. Troll-leiukohas paiknev maailma suurim gaasiplatvorm, mis on 470 m merepõhjast, alustab gaasieksporti sügisel. Troll-leiukohta ja sellega seotud kaldarajatistesse tehtud investeeringud ulatuvad 279 mld Eesti kroonini. Sellele lisandub Saksamaale ja Prantsusmaale ehitatud gaasijuhtmete maksumus -- 74,8 mld kr. Europipe'i aastane võimsus on 13 mld m³. Varasema Nordpipe'i võimsus on 18 mld m³ ning tulevikus vajaduse korral rajatava Europipe 2 võimsus veel 13 mld m³.

600km Europipe koosneb 55 000 terastorust, mis kokku kaaluvad 66 000 tonni. 70% Europipe'i aktsiatest kuulub Statoilile. Norsk Hydrole, Shellile ja Essole kuulub 6-8% ning Elfile, Sagale, Conocole ja Totalile 1,3--3,3%.

Europipe läks keskkonnanõuete tõttu kalliks maksma. Sakslased nõustusid vaid variandiga, kus Emdeni ümbruse soiseid alasid läbiv gaasijuhe paigutatakse tunnelisse. Norra katab ELi riikide maagaasivajadusest 22%. DI

Hetkel kuum