30. mai 1996 kell 22:00

Segadus Termoili terminaali sulgemisega

Üleeile sulges tolliamet Termoili Maardu kütusehoidla, kuna Termoil väljastas tolliameti andmeil maksustamata kütust.

Eelmise nädala lõpus jõudis Termoili terminaali 132 vagunitäit kütust, mille saatedokumentides oli märge «lubatud laadida», kinnitas terminaali haldava ASi Esoil juhatuse esimees Oleg Panfilov. Kütuse tõi hoidlasse AS Vegelar, kellega Termoilil on pikaajaline koostöö.

Sama kütuse maaletooja oli AS Parevek, kes müüs kogu kütuse teel Kopli jaamast Termoili terminaali ASile Vegelar.

«Kütus müüdi rataste peal,» kommenteeris juhtunut tolliameti peadirektor Rein Talvik. Tema sõnul pani Parevek toime jämeda tolliseaduse rikkumise müües kütust enne, kui on teostatud lõplik tollivormistus ja ära makstud riigimaksud. «See on ränk tollieeskirja rikkumine, mille eest võib trahvida kuni kolmekordse kaubaväärtuseni ning kütuse erikonfiskeerimiseni,» ütles Talvik.

Termoili puudutab lugu niipalju, et firma ei täitnud tollipoolset ettekirjutust ja väljastas kütust edasi, mille eest tehti rikkumise protokoll, teatas Talvik. Otsus Termoili suhtes tuleb lähipäevil, sest tegemist on väga suure kütuseterminaaliga ja seda pikka aega plommi all hoida ei tohi, kinnitas ta.

Termoili viga oli, et vaatamata tolliameti ettekirjutusele lõpetada kauba väljastamine tegevust jätkati, selgitas Panfilov. «Termoil ei tea, kes on kütuse maaletooja, meil ei ole mõju Parevekile,» kinnitas ta. Kütuse müüs Parevek Termoili kliendile Vegelarile väljaspool Termoili territooriumi, lisas Panfilov.

Oleg Panfilovi sõnul moodustas Esoil ametkondliku juurdluse komisjoni, mis peab nädala jooksul Termoilis toimunu selgitama.

Tallinnas Kentmanni tänava korteri aadressil registreeritud Pareveki omanik on alates märtsist Markus Kamps, kes ostis firma Rene Villilt. Üleeile müüdi firma edasi, teatas Kamps. «Firma oli ostetud selleks, et pärast kütusepartii sissetoomist see kohe maha müüa,» põhjendas Kamps firma ostu ja müüki. Ka väitis ta, et ei ole ise bensiini maaletoomisega otseselt seotud. «Ma ei ole üksi asja ajanud, olen vaid firma omanik,» kinnitas Kamps. «Minu teada on maksud makstud,» kommenteeris ta süüdistust.

Oleg Panfilovi väitel on Termoili saabunud kütuse paberitele omanikuna alla kirjutanud just Markus Kamps. Äripäeva andmetel on Vegelar registreeritud Pinna tänava korteri aadressil Kristo Krossi nimele.

Firma müümine võib olla õige ja ei pruugi olla, kommenteeris Talvik. «Vahet on vähe, sest isikute ring, kes on seotud nende firmadega, on väga väike,» täpsustas ta.

Talviku sõnul on selle rikkumise avastamine vaid üks salakütuse müümise ahel Eestis. «On veel teisigi, mida me uurime ja millega me jõuame varsti samamoodi sihile,» teatas ta. Talviku sõnul kontrollib tolliamet ka varasemaid koguseid, mis Termoili on toodud, kes on sisse toonud ja kellele müüdud. «Ilmselt areneb see asi edasi,» nentis Talvik.

Hetkel kuum