6. juuni 1996 kell 22:00

Lühiuudised

Hiina ja USA jätkasid eile läbirääkimisi autoriõiguste kaitse üle. Pooled avaldasid lootust, et kaubandussõda õnnestub vältida.

USA asekaubandusminister Lee Sands ütles enne kõneluste algust, et Washington ootab Pekingilt 1995. aasta kokkuleppe järgimist, millega hiinlased lubasid peatada muusika, arvutitarkvara ja muu intellektuaalse omandi piraatluse. REUTER-ETA

Kaval hollandlane on tekitanud oma valitsusele palju peavalu, registreerides kavandatava Euroopa ühisraha nime «euro» kaubamärgina.

Insener Robert Apon Etten-Leuris registreeris euro Beneluxi kaubamärkide ametis Haagis mullu 4. oktoobril. Napilt kaks kuud hiljem otsustasid 15 Euroopa Liidu liikmesriiki oma Madridi tippkohtumisel ristida kavandatav ühisraha euroks.

Aponi advokaadi hinnangul tähendab see sisuliselt seda, et igaüks, kes seda nime Beneluxi riikides -- Belgias, Hollandis ja Luksemburgis -- kasutab, peab Aponile tasu maksma. REUTER-BNS

Hongkongi majandus on kaotamas edumaad rivaalide üle, kuid selles ei maksa süüdistada ebakindlust, mis on seotud Briti koloonia naasmisega Hiina võimu alla 1997. aastal.

Hongkongi valitsus on finantseerinud äärmiselt kalli riiklike haiglate süsteemi rajamist ja elamuprogrammi, mis andis kodu enam kui pooltele elanikest. Riik kaitseb mitut ärisektorit, nagu kaugtelefonside, õhutransport ja erameditsiin, väliskonkurentsi eest. REUTER-ETA

Rahvusvaheline arengupank (EBRD) ja Moskva hoiupank kirjutasid eile alla leppele, mille kohaselt muretsetakse 11 linnale (Tver, Samara, Novgorod, Rostov Doni ääres, Saransk, Kostroma, Vologda, Velikije Luki, Smolensk, T?erepovets ja Pihkva) poolteist tuhat uut Mercedes-Benzi linnaliinibussi.

Programmi kogumaksumus on 175 miljonit Saksa marka. Venemaa kohalikud omavalitsused peavad laenuna saadud bussid kinni maksma 15 aastaga. BIZNES-TASS-ETA

Leedu majandusministeerium prognoosib, et Leedu järgmise aasta sisemajanduse kogutoodangu kasv on 21 protsenti ning aastainflatsioon 16 protsenti.

Leedu 1997. aasta riigieelarve tulud ja kulud on 7,6 miljardit litti. ELTA-ETA

Kanadalane Donald Johnston, kes võttis sel nädalal üle maailma rikkamaid riike ühendava majandusliku koostöö ja arengu organisatsiooni (OECD) juhtimise, ütles, et tema prioriteediks organisatsiooni juhina on vabakaubandus.

Johnston märkis, et vabakaubanduse ja investeeringute soodustamine seob arenenud riigid arengumaadega. OECD võiks siin koos maailma kaubandusorganisatsiooniga mängida olulist rolli.

Organisatsiooni laienemist puudutades läks ta mööda Ida-Euroopa riikide võimaliku vastuvõtmise tundlikust küsimusest ja kordas vaid OECD kommünikeed, milles toetatakse Poola, Lõuna-Korea ja Slovakkia vastuvõtmist. REUTER-BNS

Leedu parlament kiitis eile heaks parandused ja täiendused kommertspangaseaduses, mille kohaselt lubatakse välispankade tegevus Leedus. Nüüd võivad välispangad omada Leedus filiaale ja esindusi ning osta kohalike pankade aktsiaid.

Leedu keskpank ei saa välispanga filiaali registeerimisest keelduda, kui Leedul on tolle riigiga investeeringute kaitse ja õigusabi leping. Välispank peab aga esitama garantii, et võtab endale varalise vastutuse oma filiaali tegevuse eest. ITAR-TASS-ETA

Soome Post ja Soome TS-kontserni kuuluv Hansaprint OY sõlmisid koostööleppe, mille kohaselt pakuvad nad otseturustusteenuseid lähiturgudel. Tegevust alustavad firmad suvel Eestist. Sügisel laieneb tegevus ka Lätisse ja Leedusse. Aastavahetusel on kavas alustada tegevust Peterburi piirkonnas.

Pakett hõlmab muu hulgas postimüüki, tellimuste vastuvõtmist, kaupade kättetoimetamist ja rahaliikumise korraldamist. STT-BNS

Hetkel kuum