9. juuni 1996 kell 22:00

Kalev Järvelill tahab maksuprobleemide komisjoni laiali saata

Usalduse puudumise tõttu ei näe Järvelill oma sõnutsi enam võimalust maksuprobleemide komisjoni töös osaleda. Esimese ettepaneku komisjon laiali saata tegi ta juba kuu aega tagasi.

Komisjoni kuuluvad lisaks Järvelillele ja Roosele mõned rahandusministeeriumi juhtivtöötajad, omavalitsuste esindaja ja Estonian Holidaysi tegevdirektor Erki Urva.

Eelmise aasta suvel loodud maksuprobleemide komisjoni ülesanne on maksuseaduste parandusettepanekute läbivaatamine ja uute seaduseelnõude koostamine. Järvelille sõnul ei ole maksuprobleemide komisjon end õigustanud.

«Kümne kuuga pole komisjon teinud ühtegi seaduseelnõu. Enn Roose ülesanne komisjoni esimehena oli täita lünki maksuseadustes, aga ta pole seda teinud,» rääkis Järvelill. Selle asemel kasutab Enn Roose hoopis saadud informatsiooni erahuvides, lausus ta.

Järvelill lisas, et erinevalt teistest maksuprobleemide komisjoni liikmetest saab Roose oma töö eest riigilt palka. «See on tunduvalt üle Eesti keskmise kuupalga,» märkis Järvelill.

Eelmisel nädalal saatis maksumaksjate liit, mille esimees on Enn Roose, rahandusministeeriumile, Eesti Pangale ja valitsusele pöördumise selle kohta, et paljud maksuseaduste rakendusaktid on seni koostamata.

Järvelill märkis, et suhtub väga kriitiliselt Enn Roose maksuseaduste kommentaaridesse, kus Roose soovitab, et mõnikord on maksumaksjal kasulik mitte pidada raamatupidamist, vaid maksta 10 000 krooni trahvi ja lõpetada siis majandustegevus.

«Selline tegevus on ju karistatav kriminaalkoodeksi kohaselt kuni kolmeaastase vabadusekaotusega,» oli Järvelill nördinud Roose antavate soovituste üle.

Hetkel kuum