10. juuni 1996 kell 22:00

Samm ELi energeetikaturu liberaliseerimise suunas

ELi eesistujamaa Itaalia avaldas lootust, et 20. juunil Luksemburgis toimuval energeetikanõukogu erakorralisel kohtumisel õnnestub kokkulepe saavutada.

Lepe, mis toob kaasa rahvuslike energeetikaturgude avamise piiriülesele konkurentsile, on eriti meeltmööda Euroopa energiamahukatele tööstusharudele, mis loodavad eeldatavast energiahinna langusest oma konkurentsivõime suurenemist. Praegu on ELi energiahind ligi 50% kõrgem kui USAs.

Läinud nädalal Prantsuse linnas Dijonis toimunud tippkohtumisel õnnestus Prantsusmaal ja Saksamaal reas erimeelsusi põhjustanud asjaoludes kokkuleppele jõuda. Seda peetakse oluliseks, kuna Pariis ning Bonn on ELi pikaleveninud energeetikakõnelustel võtmefiguurideks.

Pariis on seni puigelnud turu radikaalse avamise vastu, samas kui Bonn pooldab aktiivselt turu ulatuslikku liberaliseerimist.

«Nüüd on kaks vastandlikel seisukohtadel olnud põhimängijat jõudnud omavahel põhimõttelisele kokkuleppele. See on tõesti tubli samm edasi,» kommenteeris üks Euroopa Liidu diplomaat. Järgnevalt tuleb saavutada teiste liikmesriikide nõusolek.

Ajalehe Le Monde teatel leppisid Saksamaa ja Prantsusmaa kokku, et 23,8 protsenti turust avatakse konkurentsile aastast 1998, kusjuures aastaks 2004 peaks selle turuosa suurus kasvama 35 protsendile.

Energeetikaturu liberaliseerimine on eriti plahvatusohtlik teema Prantsusmaal, kus ametiühingute väitel tähendaks liberaliseerimine töökohtade massilist kadumist ning teenustaseme halvenemist.

Möödunud nädala kolma-päeval avaldasid tuhanded riigi omanduses oleva Electricite de France töötajad meelt energeetikasektori avamise vastu rahvusvahelisele konkurentsile.

Edasi sõltub kõnealuse lepingu saatus osaliselt Suurbritannia ning Euroopa Liitu kuuluvate Põhjamaade reaktsioonist, mis on oma turud juba avanud olulisel määral ulatuslikumalt, kui see Euroopa Liidu direktiivis kunagi üldse mõeldav oleks. REUTER-ÄP

Hetkel kuum