13. juuni 1996 kell 22:00

Eesti Kütuse kontod pandi eile aresti alla

Hamburgi sõnul ei saa Eesti Kütuse vastu pankrotimenetluse algatamisega kaua viivitada, sest firma majandustegevus on peaasegu seiskunud. Kui siin veel oodata, läheb Eesti Kütus pankrotti ja siis pole võlausaldajatel enam midagi loota, lisas ta. Eesti Kütuse suurim võlg on 35 miljonit krooni tasumata viiviseid maksuametile.

Maksuameti lühiajalise erirevisjoni üks eesmärk on selgitada välja, kas Eesti Kütus on võimeline tasuma võlga. «Kui see on ainuke võimalus maksuvõlg kätte saada, tuleb alustada pankrotimenetlust,» tähendas Aivar Sõerd.

Et Eesti Kütus ei suuda maksta viiviseid maksuametile, on reaalsus, kinnitas firma peadirektor Toomas Saks. Tema sõnul on Eesti Kütus pandud raskesse olukorda. Saks on teinud ettepaneku maksta võlg ära kümne aasta jooksul.

Maksuamet on selle ettepaneku tagasi lükanud. «Graafik oli ebareaalne,» põhjendas Aivar Sõerd. Saks on teinud mitu ettepanekut, ühes variandis oli lõpptähtaeg isegi 2015. aasta, teatas rahandusministeeriumi kantsler Enn Pant.

Revisjoni teine eesmärk on teha kindlaks Eesti Kütuse lepingupartnerid kütuseäris, teatas Aivar Sõerd. Tema sõnul on alust arvata, et Eesti Kütus on seotud firmadega, kes tegelevad maksumanipulatsioonidega.

Eesti Kütuse Rakvere terminaalis arestis tolliamet juuni algul 57 vagunit kütusega, mille tõi Eestisse AS Espigor. Tolliameti andmetel on tegemist varifirmaga ja kütuse eest maksis tegelikult Eesti Kütus.

Enn Pandi sõnul on eesmärk uurida, kas tegemist oli ühekordse aktsiooni või pikaajalise musta kütuseäriga. Seetõttu on kaasatud majanduspolitsei ning kaitsepolitsei. «Majanduspolitsei tagab ametniku juurdepääsu kõigile vajalikele dokumentidele,» põhjendas Aivar Sõerd. «Tavaliselt sellisel puhul kaovad dokumendid mõni päev enne revisjoni tulekahju, veeuputuse või varguse tõttu,» täiendas Enn Pant. «Selge on see, et musta kütuse jäljed viivad Eesti Kütusesse,» kommenteeris ta.

Toomas Saks on seni kõik süüdistused tõrjunud. «Eesti Kütus on toiminud ainult seaduse raamides,» kinnitas ta. «Kui Saks ei tea, mis tema majas toimub, võib täiesti tõsi olla, et firmat juhitakse kaugemalt,» vastas Pant.

Hetkel kuum