Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Teisipäeval korraldasid ASid Eesti SPAR, Reiw-Elektroonika ja Estiko-Kommerts Tartus arutelu kaubanduse infotehnoloogia arendamisest. Kavas on luua üle-eestiline kaubanduse elektroonne sidesüsteem.
    «Koostöös rakendame ühise andmevahetusstandardi, et iga müügifirma ei peaks eraldi tarkvara soetama,» ütles ASi Eesti Spar tegevdirektor Aarne Kalmer.
    Uus süsteem vabastab jaemüüjad kaupade käsitsi arvutisse sisestamisest, sest kasutatakse elektroonilisi saatelehti nagu mujal arenenud riikides.
    Moodustatud töögruppi kuuluvad lisaks mõttetalgu korraldajaile Rakvere lihakombinaadi, Mega, Smarteni, KMA, Urania Comi jt suurfirmade esindajad. ÄP
    Eesti maksebilansi üldbilanss oli Eesti Panga andmeil I kvartalis jätkuvalt positiivne, kapitali- ja finantskonto ülejääk oli jooksevkonto puudujäägist suurem ning reservid kasvasid.
    Investeeringute sissevool Eestisse kattis täielikult jooksevtehingute puudujäägi, mille tulemusena kasvasid Eesti Panga kulla- ja valuutareservid esimeses kvartalis 123 miljoni krooni võrra.
    Jooksevkonto puudujääk -- üle 1,3 miljardi krooni -- oli varasemate aastate sama perioodiga võrreldes palju suurem. See oli jätkuvalt tingitud suurest väliskaubanduse defitsiidist, samuti teenuste bilansi ülejäägi kahanemisest eelmise aasta II poolega võrreldes ning tulude bilansi saldo muutumisest negatiivseks. BNS
    Homme avatakse Rakveres võõrastemaja Villa Theresa, mille ehitamise maksumus on 4 mln krooni, ütles OÜ Tarsiwet täievoliline esindaja Tarmo Tajo. Arvestades Eesti elatustaseme pidevat tõusu tasub tehtud investeering end ära 10 aasta jooksul, lausus Tajo. ÄP
    Võru linnavolikogu nõustus linna osaluse müümisega ASis Võru Nafta. Möödunud aastal ostis Võru naftabaasi miljoni krooni eest Võru linnavalitsuse ja ASi Moodulgrupp ühisaktsiaselts Võru Nafta. Aktsiad jagunevad vastavalt 50,8 ja 49,2 %.
    Võru linnavolikogu esimees Tõnu Anton märkis, et ASi Võru Nafta töö pole soovitud tulemusi andnud ja linnale on osaluse müügiks tehtud soodne pakkumus. «Ar-van, et Võru linn tegi aktsiate ostuga kasuliku tehingu ja kursivahest teenitav raha on kavas kulutada Võru heakorra parandamiseks,» lisas Anton. ÄP
    Eesti Panga andmeil investeerisid välisfirmad otseinvesteeringutena mullu Eestisse 2,32 miljardit krooni.
    Eesti välisinvesteeringute agentuuri (EIA) andmetel laekus ligi pool kõigist välisinvesteeringutest tööstusesse. Teised enam välisinvesteeringuid saanud valdkonnad olid kaubandus (24%) ning transport ja side (12%).
    Riikide lõikes investeerisid Eestisse kõige rohkem Soome (22%) ja Rootsi (20%) firmad. Järgnesid Venemaa ja USA (10% ja 8%).
    Välisinvesteeringutest ligi kolmveerand jäi Tallinna ja selle lähiümbrusse.
    1994. aastaga võrreldes vähenes otseinvesteeringute maht läinud aastal umbes 0,4 miljardi krooni võrra. BNS
    Eesti riik saavutab konkurentsivõime, kui sisemajanduse kogutoodang (SKT) tõuseb seniselt paarilt-kolmelt kuuele protsendile, leidsid neljapäeval peaminister Tiit Vähiga kohtunud äriliidrid.
    Kohtumisel osalenud Mainori president Ülo Pärnits ütles, et nii riik kui majandusmehed peavad tegema kõik, et saavutada 6% SKT.
    Kohtumisel arutasid ettevõtjad peaministriga Pärnitsa sõnul, millised probleemid tuleb lahendada, saavutamaks SKT tõusu.
    Peaminister jäi Pärnitsa sõnul ebamäärasele seisukohale, kas konkurentsivõimest tuleb rääkida kui riigi või selle ettevõtete konkurentsivõimest. Pärnitsa hinnangul peab teadvustama ettevõtete madala kapitaliseerituse probleemi.
    Peale Ülo Pärnitsa osalesid kohtumisel peaminister Tiit Vähiga veel Elmar Kruusmaa, Toomas Luman, Aarne Saar, Guido Sammelselg, Olari Taal ning Hillar Kala.
    Peaministri ettepanekul hakkavad sellised kohtumised toimuma kord kvartalis. BNS
    Eile avati TeleMedia Eesti uus büroohoone Madara tänaval Tallinnas. Hoonekompleksi ehitusmaksumus on 13 mln krooni, sellele lisandub veel umbes 1,5 mln kr sisustuse ja arvutivõrgu tarvis, ütles TeleMedia Eesti tegevdirektor Avo Anton.
    Antoni sõnul plaanitakse hoone kindlustada 16 miljoni kroonises väärtuses.
    Hoone ehitust finantseeris TeleMedia Eesti omavahenditest. Hoonekompleksis on kaks büroohoonet ja ladu, kokku 1900 m² pinda.
    TeleMedia Eesti mullune käive oli 51 mln krooni. Firma tegeleb kohalike, üleriiklike ja rahvusvaheliste telefonikataloogide ning otsepostituslehe kirjastamisega. ÄP
    Eesti Panga eelmise aasta kasum 83,6 mln krooni on panga presidendi Vahur Krafti sõnul sisuliselt viimase kolme aasta kõrgeim tulemus.
    1993. aastal oli Eesti Panga kasum 96,5 mln krooni, kuid 1993. aasta aruande kinnitamisel nõustus riigikogu Eesti Panga audiitorite ettepanekuga kanda 1994. aasta kuludesse kuni 250 miljonit krooni, märkis Kraft. Samuti ei olnud Eesti Pank veel jõudnud bilanssi ühtlustada rahvusvaheliselt tunnustatud standarditega, lisas ta.
    Eesti Panga president nimetas kolmapäeval riigikogu ees üheks tähtsamaks sammuks Eesti Panga põhiülesannete täitmisel pangajärelevalve ümberkorraldamist.
    Krafti sõnul on oluline rahvusvaheliste standardite kohaselt aktsepteeritud kolmeastmelise pangajärelevalve juurutamine, millega keskpank saavutab senisest tõhusama ennetava järelevalvesüsteemi.
    Riigikogu otsuse kohaselt tuleb jätkata Eesti Panga reservkapitali suurendamist kuni 500 mln kroonini ehk kasvatada see praegusega võrreldes poolteisekordseks. BNS
    Eestist osalevad 21 firmat täna ja homme Rootsis peetaval ärikontaktüritusel Europartenariat Northern Scandinavia 1996, ütles ürituse Eesti-poolne korraldaja Dea Saar Eesti kaubandus-tööstuskojast.
    Kontaktpäevade korraldajad on Rootsi, Norra ja Soome põhjapiirkonnad. Eesti on Saare sõnutsi osalenud Euroopa ettevõtjate kontaktüritusel juba kolm aastat. Statistika järgi on 50% Eesti ettevõtete kohtumistest andnud võimaluse potentsiaalseks koostööks, lisas Saar.
    Eestist osaleb kontaktüritusel sellel aastal 21 firmat, suurematest firmadest on esindatud AS Dvigatel, AS Tarmel, Tartu instrumenditehas ja AS Tarkon, ütles Saar.
    Osalevaid firmasid on sel aastal 3000. Europartenariat on ELi majanduskomisjoni algatatud ärikontaktüritus. ÄP
    Üks Tallinna suuremaid hotelle Viru kuulub juba kuu aega täielikult AS Harmaronile ning selle väljaostmine erastamisagentuurilt on lõppenud, ütles Harmaroni esindaja Indrek Toome.
    Toome kinnitas, et Viru väljaostmiseks kasutas Harmaron võimalust maksta osa summast EVP-kroonides, milleks ostis 47 miljoni krooni eest EVP-kroone. Ülejäänud summa maksis Harmaron rahas. Kokku oli Viru hotelli hind 145 mln kr. BNS
    Separaatoreid tootev saksa firma Westfalia Separator AG avas eile Viljandis oma müügiesinduse. Westfalia müügiesindaja Rein Kirsimäe sõnul pole Eesti tööstused Westfalia separaatoreid (koorelahutajaid) viimastel aastatel ostnud, kuna müügiesindus firmal seni Eestis puudus. Eesti piimatööstustest kasutavad Kirsimäe andmeil Westfalia separaatoreid Mulgi Meier, Võru ning Tallinna piimatööstus. ÄP
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.