17. juuni 1996 kell 22:00

Riik ei vaevu oma vara hindama

«Kui liidetavad ei ole usutavad, siis ka summa ei saa olla usaldusväärne,» tõi riigikontrolli peakontrolör näiteks sotsiaalministeeriumi Gonsiori tänaval asuva haldushoone üldpinnaga 6702 m², mis oli bilansis arvel vaid 228 000kroonise maksumusega. Kinnisvarabüroo Uus Maa direktori Urmas Lauri sõnutsi võib maja ruutmeetri hind olla 4000--5000 krooni, mis tähendab, et maja väärtus võib olla vahemikus 27--34 miljonit krooni. Selliseid näiteid on rohkem, kinnitas Meri.

Juba aprillis pidi riigivara register koondama ülevaadet kogu riigivarast. Nüüd lubas rahandusministeeriumi riigivara osakonna juhataja Indrek Prank, et register alustab tööd septembris. Prangi sõnul ei tähenda see veel, et varade koondamisega registrisse hinnataks ümber nende bilansiline väärtus. «See võib kõne alla tulla järgmisel aastal,» märkis Prank. Ta lisas, et tegelikult on ümberhindamine vajalik alles siis, kui riik kavatseb seda müüa.

Andmed riigi vallas- ja kinnisvara väärtuse kohta puuduvad. Rahandusministeeriumil on andmeid vaid selle kohta, et 1995. a lõpus oli riigieelarvest finantseeritavate asutuste põhivara 9964 miljonit krooni.

Hetkel kuum