18. juuni 1996 kell 22:00

Lipstok kahtleb Eesti Kütuse juhtide jutus

Eilses Äripäevas kinnitas Eesti Kütuse peadirektor, et lepingutele ASiga Parevek on firma esindajana alla kirjutanud omanik Markus Kamps.

Eesti Kütuse peadirektori Toomas Saksa sõnul kontrollib ta enne lepingu sõlmimist partneri registreerimistunnistust, litsentsi ja käibemaksukohustust. «Parevekil oli kõik korras,» teatas Saks.

«Lepingutel, mida olen hiljem näinud, ei ole minu allkiri,» on Kamps varem kinnitanud. Ka Eesti Kütuse kommertsdirektor Toivo Urva kinnitas, et pole Kampsi Eesti Kütuse kontoris näinud. Tema sõnul võttis Pareveki esindaja Eesti Kütusest lepingu tekstid ja tagastas hiljem allkirjastatult. Seejärel kirjutas alla ka Eesti Kütuse esindaja.

Andres Lipstok on hämmeldunud Eesti Kütuse juhtide selgituste üle. «Aga selle küsimusega tegeleb terve uurijate armaada,» lisas ta.

Majandusministri nõunik Tiit Männiksaar, kes ühtlasi juhib Eesti Kütuse haldusnõukogu, ei osanud Saksa ja Urva väiteid kommenteerida. Tema sõnul on kütusetehingut Parevekiga arutanud haldusnõukogu, mille hinnangul on leping juriidiliselt pädev. «Ma ei saa aru, mis toimub,» tunnistas Männiksaar.

Andres Lipstoki sõnul ei ole ministeeriumi seisukoht, et Eesti Kütuse probleemide ainus lahendus on pankrotimenetluse algatamine sel kuul. Varem on ministeeriumi asekantsler Arvi Hamburg väitnud, et Eesti Kütuse pankrotimenetlust tuleb alustada juunis, sest ettevõtte majandustegevus on tegelikult seiskunud. «Me ei ole minu eesistumisel küll arutanud, et peaks juunis midagi kardinaalset ette võtma,» täpsustas majandusminister. «Aga ma ei välista, et siin juunis midagi juhtuda võib.»

Lipstoki väitel tuleb enne selgitada kogu Eesti Kütusega seonduv probleemistik.

Majandusministri hinnangul tuleb vaadata Eesti Kütuse probleeme tervikuna. «Üks asi on pettusesüüdistus,» märkis ta. «Siis maksuameti peadirektor Kalev Järvelill oma maksuasjadega. Teisalt soovib ministeerium teada, mis Eesti Kütuses, kes kõigile midagi seletada üritab, tegelikult toimub,» rääkis Andres Lipstok.

Tiit Männiksaare väitel on seda probleemidesasi väga raske lahti harutada. Sõltub ametnike otsusest, kas riik ajab riigifirma pankrotti, kommenteeris ta. «Ma ei ole lootust päriselt kaotanud, võib-olla on veel võimalusi pankrotti vältida,» teatas ta.

Tolliamet on Eesti Kütuse Rakvere terminaalis võtnud järelevalve alla 57 tsisterni kütust, mille aktsiisi- ja käibemaksu tasus maaletooja asemel Eesti Kütus. Männiksaare sõnul on mõistetamatu, miks toll kütust lahti ei lase.

Tolliameti peadirektor Rein Talvik põhjendas tolli tegevust vajadusega takistada kütuse müüki enne maksude tasumist.

Tolli- ja maksuameti revisjon uurib praegu Eesti Kütuse raamatupidamist selgitamaks, kas Eesti Kütus on seotud salakütuseäriga. Maksuamet on kohustanud kommertspankasid kandma Eesti Kütuse kontodelt raha maksuametile, et tagada 35 mln kroonise viivisvõla laekumine.

Lipstoki kinnitusel otsivad Eesti Kütus, maksuamet ja majandusministeerium võimalust, kuidas lahendada probleemid nii, et pankrotimenetlust algatada ei tuleks.

Hetkel kuum