18. juuni 1996 kell 22:00

Sõda jäi ära

Mais lubas Washington kehtestada Hiina tekstiili- ja elektroonikatoodete suhtes sajaprotsendilise karistustolli umbes 2 miljardi dollari väärtuses, Hiina lubas vastata analoogsete meetmetega. Sanktsioonid oleksid jõustunud esmaspäeva keskööl.

President Bill Clinton tervitas Ühendriikide ja Hiina läbirääkijate saavutatud kokkulepet kui sammu, mis kaitseb Ühendriikide intellektuaalset omandit ja väldib kahepoolsete kaubandussanktsioonide rakendamist ja avab Hiina turu paremini Ameerika toodetele.

Analüütikute sõnul peab aga Washington hoidma Pekingit pideva surve all, kui tahab tagada lepingu täitmist. Arvatakse, et autoriõiguste kaitse küsimuses ei ole edaspidi poolte kokkupõrked kaugeltki välistatud.

Viimasel hetkel saavutatud kokkulepe näeb ette paljude piraattoodangut valmistavate vabrikute sulgemise ning teiste ettevõtete tegevuse uurimise. Hiina kohustus ühtlasi lõpetama litsentside väljaandmise uutele tehastele, sulgema põrandaalused vabrikud ja vabaturud, kus müüakse helilinte, plaate, videofilme, arvutitarkvara ja muud piraattoodangut.

«Tegemist on märkimisvääre edasiminekuga,» ütles Valge Maja majandusnõunik Laura Tyson. «Saavutatud edu on suur, kuid intellektuaalse omandi kaitse on väga pikaajaline protsess nii Hiinas kui ka kogu maailmas.» REUTER-BNS-ÄP

Hetkel kuum