• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik soosib Coastal Corpi

  Esoilile hammast ihuvate Svergose ja AA-Õligrupi juhtide sõnul on erastamistingimused muudetud nii raskeks, et kodumaistel pakkujatel on peaaegu võimatu neid täita. Esoili erastajalt nõuab agentuur täielikku pangagarantiid nii ostuhinnale kui ka poolele investeeringutest. Ostuhind on suurusjärgus 200--300 mln krooni ja investeerida tuleb teist sama palju. Eestist on nii suuri garantiisid leida raske.
  Erastamisagentuuri nõukogu liige ja peaministri erastamisnõunik Robert Lepikson vastas kriitikale, et tugeva välisriigi kapital on riigikaitse aspektist Eestis hädavajalik. «Siis on nende mure, et segaduste korral idapiiri taga soomusmasinad üle piiri meile külla ei sõidaks,» täiendas ta. «Pealegi näitab statistika, et kohalikele erastatud ettevõtted kipuvad kiratsema ja seetõttu soodustusi nõudma.»
  Eile, vahetult enne ASi Esoil erastamise lõplike pakkumuste esitamise tähtaega, arestis ajutine pankrotihaldur Kauri Rattus Esoili vara ja keelas tehingud, mis põhinevad Esoili ja Coastal Baltica Holdingu vahel sõlmitud lepingul. Esoili erastamist see ei sega, küll aga on võimatu määrata pakutava objekti väärtust, kinnitasid erastamisel osalejad.
  Aasta eest sõlmisid Esoil ja USA Coastal Corp tütarfirma Coastal Baltica Holding lepingu, mille kohaselt Esoil ladustab ja pumpab ümber Coastalile kuuluvat Eesti kaudu liikuvat kütust. Pankrotihalduri keeld tähendab, et pooleliolevad kütusetehingud võib viia lõpuni, kuid uusi enam sõlmida ei tohi.
  Pankrotimenetluse algatas Harju maakohus vastavalt AA-Õligrupi avaldusele, et rahuldada AA-Õligrupi võlanõue Esoili ja RE Eesti Kütus vastu. AA-Õligrupp omandas võlanõude Tartu Kommertspangalt, mida tunnistas kaubandus-tööstuskoja vahekohus mais. Viimase otsuse on erastamisagentuur kohtus vaidlustanud ja omakorda eraldanud võlanõude Esoili erastamisest.
  Äripäeva andmetel esitasid lõpliku pakkumuse määratud tähtajaks eile pärastlõunal USA Coastal Corp tütarfirma Coastal Baltica Holding, AS AA-Õligrupp, Esoili ja Eesti Kütuse juhtkonna loodud AS Svergos, ASid Favora, Eriõli ja Eesti Talleks. Erastamisagentuuri juhid on teatanud, et parim pakkumus valitakse välja agentuuri nõukogu esmaspäevasel istungil.
  Svergose juhtide hinnangul on nende pakkumus konkurentide 200--300 mln krooni vahel kõikuvast hinnast väiksem. «Hindasime Esoili olukorda reaalselt,» ütles Svergose omanik, Esoili juhatuse esimees Oleg Panfilov.
  Erastamisagentuur teeb Esoili erastades elu tehingu, sest hind on kõrge, aga keegi ei tea, mis on kaup, rääkis Esoili järelevalvenõukogu liige Lauri Hink. «Käib analüüsimata emotsionaalne võidujooks,» nentis ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Tehnoloogiasektor vedas USA börsi rohelisse
Tehnoloogiahiidude head tulemused sisendasid investoritele optimismi ning vedasid indekseid üles poole, vahendab Yahoo Finance.
Tehnoloogiahiidude head tulemused sisendasid investoritele optimismi ning vedasid indekseid üles poole, vahendab Yahoo Finance.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Valitsus kavandab kaugküttele lisatoetust
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.