1. august 1996 kell 22:00

Eesti mööblieksportijatel raskusi Saksa turul

ASi Viisnurk müügidirektori Tiit Mölderi sõnul on sel kevadel Viisnurga puidust ja puitlaastplaadist mööbli müük Saksamaal vähenenud mõne protsendi võrra.

Mölder põhjendas langust mööbliostu buumi lõppemisega Saksamaal.

«Pärast kahe Saksamaa ühinemist hakkasid idasakslased aktiivselt mööblit ostma,» rääkis Mölder. Tema teada on Saksamaal vähenenud mööblimüük sellel aastal kuni 20 protsenti.

Väljapääsuna näeb Mölder spetsialiseerumist ideelahendite müügile, mis tähendab terviklike sisustuskomplektide eksportimist. Teise võimalusena tuleks kõne alla ka odavate üksikesemete müük, lausus Mölder. Viisnurga piiratud tootmismaht ei luba aga oluliselt kulusid vähendada, et toota odavamat mööblit, selgitas ta. Saksamaale läheb ASi Viisnurk eksporditoodangust 25%.

ASi Wermo turundusdirektor Andres Suss ütles, et ka Wermol on praegu Saksamaa turul mõõn. Sakslased teevad Wermo täispuidust männimööblile ülimadalaid hinnapakkumisi, selgitas Suss, sealsed kliendid pakuvad meile Kesk-Euroopa müügihinnast kaks korda madalamat hinda.

«Saksamaa turg on kokku kuivanud, « lausus ASi Repo Püssi Vabrikud müügidirektor Jüri Roos. Tema sõnutsi on Repo puitlaastplaadi müügi näitajad sellel kevadel Saksamaal tavamüügist allpool.

ASi Tarmeko direktori asetäitja Aivo Leppsoo väitel ei ole Tarmeko täispuidust mööbli eksport Saksamaale oluliselt vähenenud.

Statistikaameti andmeil oli Saksamaa 1995. a Eesti jaoks osatähtsuselt kolmandal kohal mööbli ekspordi sihtriikide hulgas. Neljal viimasel aastal on Saksa osakaal vähenenud ja kasvanud Skandinaaviamaade osakaal.

Hetkel kuum