7. august 1996 kell 22:00

Maksuamet lõpetas kaupmeeste kontrollaktsiooni

Mait Ollino ütlusel tehti kontrollimisi koos tarbijakaitse-, politsei- ja kohalike omavalitsuste töötajatega ning reididel vaadati mitte ainult aktsiisipettusi, vaid ka muude dokumentide korrasolekut.

«Vaatluse all olid valitsuse määrused, mis reguleerivad tubaka ja alkoholi tootmist, sisse- ja väljavedu, hulgi- ja jaemüüki,» märkis Ollino.

Viimane kontrollretk, mis tehti 30.--31. juulini Ida-Virumaal ja Kohtla-Järvel, näitas Ollino sõnul, et mida ida poole, seda vähem korras on kauba saatelehed ja kvaliteeditõendid. Näiteks kui teistes maakondades ja linnades jõudsime päevas külastada 7--14 objekti, siis seal 3--7 objekti, lisas ta.

«Tänu kontrollijate tööle on saatedokumentide vormistamine hulgiladudes muutunud paremaks,» sõnas Ollino. «Tagasi pöördudes juba läbikontrollitud kohtadesse on uusi eksimusi harvemini esinenud.»

Ollino sõnul jäi pärast maksumärkide kasutusele võtmist möödunud aasta 1. märtsil salasuitsude osa tunduvalt väiksemaks. «Kui aga selle aasta alguses võrdsustusid tubakaaktsiisid import- ja kodumaiste tubakatoodetel, kallinesid tubakatooted ja ärimeeste huvi varimajandusega tegelda kasvas järsult,» lausus ta.

Ollino sõnul on maksuametil seaduserikkumise avastamisel kohustus teha kauba võetus või jätta see kellegi vastutavale hoiule. Maksuameti peadirektoril on õigus sanktsioonina pettusega vahele jäänud firmat või firma juhti karistada kuni 50 päevapalga suuruse summaga.

Sala- ja võltsviina ja salatubaka erikonfiskeerimise otsus langetatakse halduskohtus.

Hetkel kuum