15. august 1996 kell 22:00

Taanlased vaidlustavad kohtus Euroopa Liidu lepingu

Vaidlus käib selle üle, kas tõlgendada Maastrichti lepingut täieliku või osalise suveräänsuse loovutamisena. Viimane on Taani konstitutsiooni kohaselt lubatud.

Ülemkohtu otsust tõlgendati kui pretsedenti, mis võimaldab tavakodanikel vaidlustada konstitutsioonist lähtudes Euroopa Liidu lepingute kehtivus. Osa poliitikuid tervitas otsust märgina ühiskonnas valitsevast demokraatiast, teised nõudsid paranduste kiiret sisseviimist Taani konstitutsiooni, et võtta arvesse riigi muutunud staatus. Viimati redigeeriti konstitutsiooni 1953. a.

Taani astus tookordse Euroopa Ühenduse liikmeks 1973. a koos Suurbritannia ja Iirimaaga.

Mõned eksperdid kardavad, et kui need 11 taanlast kohtuprotsessi võidavad, võib see Taanile tähendada liidust lahkumist.

«Kui hagejad kohtuprotsessi võidavad ning kohus leiab, et Maastrichti leping on vastuolus Taani konstitutsiooni sätetega, tähendab see, et kõik lepingus sisalduvad muudatused on Taani suhtes kehtetud,» kirjutas ekspert Henrik Zahle ajalehes Berlingske Tidende.

Viimati põhjustas Taani Euroopa Ühenduses kriisi, lükates tugevamat liitu sätestava Maastrichti lepingu 1992. a rahvahääletusel tagasi. 1993. a hääletas Taani napi enamusega lepingu poolt. EL on ebapopulaarne paljude taanlaste hulgas, kes on 15 riigi seas liidu leigeimad liikmed. FT-REUTER-ÄP

Hetkel kuum