19. august 1996 kell 22:00

Eesti jooksevkonto defitsiit on Ida-Euroopa kõrgeim

Eesti jooksevkonto defitsiit on Ida-Euroopa riikide kõrgeim, kirjutab mõjukas majandusajakiri The Economist oma uute turgude ülevaates.

Eesti jooksevkonto defitsiit moodustab ligi kuus protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust, edestades napilt Ungarit (5,7 protsenti).

Tugevas defitsiidis on jooksevkonto bilanss ka Tshehhis, Rumeenias, Poolas, Lätis ja Leedus. Sloveenias on jooksevkonto bilanss tasakaalus. Vaid Slovakkias, Bulgaarias ja Venemaal on registreeritud jooksevkonto ülejääk.

Samas toob The Economist ära ka riigi võlakoormuse graafiku suhte eksporti, kus Eesti on tabeli madalaimal pulgal. Eesti on seega vaadeldud riikidest kõige väiksema võlakoormaga: võla suhe eksporti on 19,1 protsenti.

Ida-Euroopa riikidest suurim võlakoorem on Ungaril (250 protsenti aastaekspordist). Suurtes võlgades on ka Poola, Venemaa ja Bulgaaria. Üle 50 protsendi ekspordimahust moodustab võlakoorem ka Tshehhis, Rumeenias ning Slovakkias. Alla 50 protsendi jääb võlg Sloveenias, Lätis ja Eestis.

The Economistis avaldatud graafik põhineb 11 riigi näitajatel. BNS

Hetkel kuum