28. august 1996 kell 22:00

Valga jõusöödakontsentraadi kvaliteet kahtluse all

«Nende kontsentraat tehakse taimsest valgust, seetõttu kannatab sööda kvaliteet,» lausus Tilk pärast tutvumist Provimi retseptidega. Tema sõnul kasvavad loomad loomse proteiiniga, loomset valku aga Valgas kontsentraadile ei lisata.

«Põhimõtteliselt on see kliendi petmine,» väitis Tilk.

«Ma ei oska seda kommenteerida,» lausus Provimi Valga juhataja Andrus Audova konkurendi kriitika kohta. «Ma ei tea, kas Provimi komponendis on loomne või taimne valk.»

Eelmisel kuul esimesena Eestis jõusöödakontsentraati tootma hakanud Provimi Valga AS loodab aasta lõpuks jõuda kuue miljoni kroonise kuukäibeni. AS Pomes, kes seni on tegelenud peamiselt Taani söödakontsentraatide müügiga Eestis, plaanib ka ise paari kuu jooksul alustada jõusöödakontsentraatide tootmist Pärnumaal.

Andrus Audova sõnul müüb ettevõtte üks omanikfirma Provimi B. V. Hollandist Eestisse ainult üht kontsentraadi komponenti, ülejäänud komponendid lisatakse Eestis. Firma väljastab kolme sorti söödakontsentraate: täisspekter sigadele, munakanadele ja lüpsilehmadele.

Audova märkis, et Provimi Valga tegevus käivitus tänu kahe riigi vahelisele koostööprojektile. Provimi B. V. investeeris tehasesse kolm miljonit krooni, Eesti riik andis ettevõttele eelmise aasta lõpus tagastamatu abina miljon krooni.

Esialgu toodetakse tehases 50 tonni jõusöödakontsentraati kuus, tehase võimsus äriplaani järgi on kuni 15 000 tonni toodangut aastas. Ühe tonni kontsentraadi realiseerimishind on 4000--6000 krooni.

Provimi Valga ASi aktsiakapitalist kuulub 60 protsenti ASile Valga Terko ja 40 protsenti Provimi B. V.-le.

Hetkel kuum