1. september 1996 kell 22:00

Kohl manitseb Prantsusmaad

Euroopa finantsturgudel süveneb rahutus, et Prantsusmaa, kelle majanduses valitseb seisak ja kus on jätkuvalt suur tööpuudus, ei suuda riiklikke kulusid valitsuse plaani kohaselt kärpida. Peale selle on tõsine oht, et sügisel on oodata streike nagu mullugi, mille eesmärk oli ohjeldada valitsuse eelarvekulude kärpimist.

Eelmisel aastal suuri transporditöötajate streike korraldanud ametiühingu Force Ouvriere esimees Marc Blondel ütles ajalehele Le Monde, et riigi rasked ajad ja tööpuudus tekitavad inimeste hulgas viha ja rahulolematust, mistõttu Force Ouvriere kutsub inimesi 21. septembril valitsust hoiatavale protestimarsile.

Kuigi Bonnil on endal raskusi riigieelarve kärpimisega EMU nõuete piiresse, on tal ametiühingute vastuseisule vaatamata õnnestunud riigieelarves kulusid kärpida Pariisist märksa tõhusamalt. Varasematel Prantsuse-Saksa tippkohtumistel on kantsler Kohl alati väljendanud veendumust, et Prantsusmaa suudab täita EMU nõuded ning et ühisraha kasutuselevõtt ei ole Prantsusmaata mõeldav.

EMU oli Helmut Kohli ja Jacques Chiraci seekordsegi kohtumise põhiteema. Sellega seoses arutati ka kaitsekulude vähendamist, mis tekitas kahe riigi suhetes pingeid eelmisel aastal. Et eelarvekulude vähendamine nõuab neilt riikidelt ka kaitsekulude kärpimist, siis teatas Prantsusmaa, et ta vähendab investeeringuid ühisesse transpordi- ja rünnakukopterite väljatöötamise projekti. Seepeale kinnitas Saksa kaitseminister Volker Rühe, et Saksamaa ei saa rahaliselt osaleda kahe Prantsusmaa sõjaväeluuresatelliidi väljatöötamises. Kokku on kahel riigil kavas sel aastal lõpetada 27 ühist kaitseprojekti.

Prantsusmaa sotsialistide liider Lionel Jospin arvustas erakonna konverentsil La Rochelle'is paremtsentristliku valitsuse liigset optimismi ning ennustas riigis peatseid sotsiaalseid rahutusi.

«Riigil läheb halvasti, sest valitseb usalduskriis ning valitsuse majandus- ja sotsiaalpoliitika on ebaõnnestunud,» väitis Jospin. «Massilised vallandamised ja tohutu tööpuudus, majanduskasvu puudumine, kõrged maksud ning frangivastased spekulatsioonid süvendavad ebakindlust. Kui neile lisada veel suured eelarvekärped, siis on selge, miks ametiühingud on pahased ning kavandavad suuri avaliku sektori töötajate streike, mis raputasid riiki ka mullu,» ütles sotsialistide liider.

Nagu näitas CSA avaliku arvamuse küsitlus, oli 54% vastanutest mures töökoha kaotamise pärast ning 77% uskus, et sügisel tuleb streike valitsuspoliitika vastu.

REUTER-ÄP

Hetkel kuum