5. september 1996 kell 22:00

Väikeärimeeste suur äri

Tuues kauba oma Ladaga või siis lennureisiga sisse mõnest naaberriigist, on väikeärimehed rajanud Moskva lähistele tohutud müügikohad, kus kaubeldakse nii kodumasinate kui toiduainetega.

Venemaa statistikakomitee andmetel langeb nende väikeärimeeste arvele kuni 20 protsenti Venemaa impordist. Järelikult on nende riiki sissetoodud kaupade koguväärtus peaaegu võrdne tuluga, mida Venemaa saab oma naftaekspordist.

Kuna Venemaal toodetavate tarbekaupade kvaliteet on jätkuvalt halb ning nende pakkumine vähene, siis on väikeärimehed leidnud oma madala hinnaga toodetele soodsa müügikeskkonna.

Niisuguse olukorraga on rahul Venemaa naaberriigid. Rahul pole ainult Vene riik, kellel seetõttu jäävad saamata suured maksutulud, mistõttu on hakatud sellele probleemile järjest suuremat tähelepanu pöörama.

1. augustil jõustusid Venemaal uued tollimäärused, kuid riikliku tollikomitee andmeil pole need kaupade sissevoolu oluliselt piiranud. Kaubakogused, mis eraisikud toovad lennukiga sisse, on jäänud enamasti normide piiresse -- see on kuni 1000 USA dollari väärtuses ning mitte üle 50 kilogrammi.

Vähenenud on üksnes laevadega sisseveetava kauba kogus.

Kui näiteks loodepiirkonnas tuuakse sisse nüüd vähem mööblit, olmetehnikat, rõivaid, nahkja tekstiiltooteid, kuid rohkem plasttooteid, siis Lääne-Siberi regiooni on rohkem sisse toodud rõivaid ning nahast ning karusnahast tooteid. DN-BIZNES-TASS-ETA

Hetkel kuum