8. september 1996 kell 22:00

Tugev langus NYSE-l mõjutas ka teisi börse

Aktsiate kursid New Yorgi börsil lõpetasid neljapäeval üsna tugeva langusega: Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,88% 5606,96 punktini. Keskmiselt langes iga aktsia 30 senti, langevad aktsiad edestasid tõusvaid suhtes 1587:749. Nokia aktsia langes 1 1/8 dollarit 40 3/4ni. Ka Valmeti ja Rauma aktsiad langesid, vastavalt 1/2 dollarit 32 7/8ni ja 3/8 dollarit 21 dollarini. Nädala jooksul langes Dow Jones kokku 40,69 punkti. Nasdaqi börs langes veelgi enam: 1,59% 1125,67 punktini. Macromedia aktsiate hind langes Nasdaqil täpselt poole võrra 3 11/16 dollarini, kui reitinguagentuur Morgan Stanley degradeeris aktsia neutraalklassi. Modemite tootja U.S Robotics aktsia langes 2 5/16 dollarit 47 3/8ni, sest nõudlus modemite järele on vähenenud.

Nagu New Yorgi börs eelmisel päeval alustas ka Londoni börs reedel langusega. FTSE-indeks langes lõunaks 17,4 punkti 3869,8 punktini, nädala tagasiminek 10 punkti. Üksikutest aktsiatest kallinesid drink stocks Guinness (4 1/2 penni 474 pennini) ja Allied Domecq (4 1/2 penni 476 pennini). Nende aktsiate tõusu käivitas Kanada Seagram, mille aktsiat soovitab ABN AMRO tugevate teise kvartali tulemuste pärast. Zeneca aktsia langes 11 1/2 penni 15,75 naelani. Investeerimispanga Schroders aktsia langes 47 1/2 penni 14,00 naelani. Panga esimese poolaasta tulemused tegid ettevaatlikuks: investeerimiskliima võib muutuda ja raske on kahe eduka poolaasta kõrvale saada kolmaski tippresultaat.

Jaapani aktsiad läksid langusega New Yorgis kaasa: Tokio börsi iseloomustav Nikkei 225-indeks langes 227,29 punkti ehk 1,12% 20 152,53 punktini. Hiroshi Morimoto, Daiwa Securities'e peadiileri arvates on Nikkei indeksi tugev vastupanuala 20 000 punkti. Ent reede õhtult oodati USA tööhõive andmeid, mille mõju on Jaapani aktsiatele pigem langetav kui tõstev, seega võib Nikkei langeda 20 000 punktist allapoole. Üksikutest aktsiatest langes Kanematsu Corp 21 jeeni 544 jeenini. Börs teatas, et on kompanii kasumiprognoosi alla hinnanud. Teine olulisem langeja oli Daiei Inc, miinus 40 jeeni 1040 jeenini. Et Daiei tulusus ei ole kõrge (kasumiprognoosi korrigeeriti alla), müüs kompanii odavalt 20 miljardi jeeni eest aktsiaid.

Saksamaa börs oli reedel tagasihoidliku käibega, NYSE langus ja eelseisvad USA tööpuuduse andmed võtsid hoogu maha, suhteliselt stabiilne dollar jällegi lisas kindlust. Puudusid uudised ettevõtete kohta, mis oleksid börsi elavdanud. DAX-indeks langes reedel täpselt pool protsenti 2517 punktini, nädalaga 20 punkti. Liidupanga president Hans Tietmeyer teatas reedel, et Saksamaa majandus on tõusuteel, aga Maastrichti kriteeriumid (nt eelarve defitsiit) peab iga riik ise täitma. Üksikutest aktsiatest tõusid reedel Siemensi aktsiad, diilerid teatasid suurtest ostukorraldustest. Deutsche Banki aktsiad langesid, kui pank möönis intervjuus pressile, et riski kontrollimehhanism aktivate juhtimise üksuses ei funktsioneerinud.

Stockholmi börs alustas reedel langusega. Näiteks metsasektor kaotas oma väärtusest 0,56%. Stockholmis peeti Alfred Bergi nimelist metsanduse seminari. Aastatepikkune ajalugu on näidanud, et metsasektor tõuseb päev enne seminari, ent langeb seminari päeval. Metsatööstuse ettevõtted langesidki: AssiDomani aktsia langes 0,5 krooni 167 kroonini, MoDo aga kolme krooni võrra 195 kroonini. Stockholmi börs, mis oli terve päeva umbes pooleprotsendilises miinuses, tõusis õhtupoolikul pärast USA tööhõive andmete avaldamist veepinnale tagasi. Börsi üldindeks oli tööpäeva lõpul 1998 punkti juures, s.o 0,25% kõrgemal kui päev varem. Eelmise nädala jooksul tõusis indeks 23 punkti võrra.

Helsingi börs toimis nagu Stockholmi börs, mis sai USA tööhõive näitajatelt toniseeriva süsti . HEX-indeks tõusis õhtuks hommikusele nivoole tagasi, milleks oli 2090 punkti. Nädala jooksul langes HEX sellegipoolest kokku 54 punkti. Reedel olid võlakirjad aktsiatest suurema tähelepanu all, kuna nende hinda võivad tööhõive näitajad mõjutada tugevalt. Suuremat lainetust siiski ei tekkinud, 2006. a valmiva võlakirja tootlus langes ühe baaspunkti võrra 7,13 protsendini. Hansapanga aktsia noteering oli neljapäeval Helsingis 36,00 marka, mis vastas ca 95,05 kroonile. Ühispanga aktsia noteering oli neljapäeval 9,00 marka, mis vastas ca 23,75 kroonile. Mõlema meile olulise pangaaktsia hind ei muutunud nädalaga oluliselt.

ÄP Reutersi-Telerate'i põhjal

Hetkel kuum