• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Börs võidab ettevõtete hulgas populaarsust

  Möödunud, 36. nädal pakkus põnevust eeskätt kahest aspektist vaadatuna: 1) järjest enam ettevõtteid hakkab aru saama, et mõistlik on viia aktsiad kas börsile või vähemalt registreerida börsi vabaturul; 2) esimesed ettevõtted jõudsid juba avaldada augustikuu majandustulemused. Uusi väärtpabereid jõudis järelturule kaks -- Tallinna lihatööstuse ja Naviplasti aktsia.
  Väärtpaberite järelturul tehti eelmisel nädalal kokku 647 tehingut, mis on kõigi aegade neljas tulemus. Esimest korda käesoleval aastal ja üldse teist korda tõusis järelturu nädalakäive üle 100 mln krooni taseme -- 101 611 528,28 kr. Sellest numbrist ei saa siiski järeldada, et väärtpaberiturg tõusis järsult uuele tasemele. Tegemist oli kahe väärtpaberi -- Hoiupanga aktsia ja Nordic Investment Panga võlakirjade -- suuremahuliste tehingutega.
  Börsil kaubeldi nädala jooksul kõigi aktsiate ja HFi obligatsioonide viie seeriaga. Nädalakäive oli 33 874 311,43 krooni.
  Kõige aktiivsemalt kaubeldi jällegi Hansapanga aktsiaga (käive 14,26 mln kr). Aktsia keskmine hind tõusis nädalaga 1,61 krooni 94,02 kroonile. Neljapäeval avaldas pank ka augustikuu kasumi -- 18,7 mln kr. Kui Hansapank lähematel kuudel ei hakka oluliselt rohkem kasumit teenima, võib Hansagrupile prognoositud 278 mln kroonine kasum hakata muutuma pigem unistuseks.
  Korralikud olid teistegi pankade käibed, ulatudes 6,5 mln kroonist (Forekspank) 2,6 mln kroonini (Ühispank). Hoiupanga aktsia käive oli börsil 6,2 mln kr, sellele lisandus aga börsiväliselt turult 35,4 mln kr. Tehingute aeg ja maht sobisid suurepäraselt Hoiupanga ja Tööstuspanga ühinemisega. Hoiupanga aktsiaturgude diiler Charlie Viikberg ütles, et nendel tehingutel ja pankade ühinemisel omavahelist seost siiski polnud. Suur käive oli tingitud paari investori soovist saada suuremat hulka Hoiupanga aktsiaid. Kokku vahetas esmaspäeval ja teisipäeval omanikku börsija turuvälistes tehingutes 2,1 mln aktsiat ehk ca 16% Hoiupanga aktsiakapitalist. Börsivälistes tehingutes oli aktsia hind 37 kr.
  Augustikuu kasumi teatas reedel ka Tallinna Pank -- 6,7 mln kr. Kaheksa kuuga on pank teeninud 32,5 mln kr ja sama tempoga jätkates peaks kasum ulatuma ca 50 mln kroonini. Charlie Viikbergi sõnul on Tallinna Pank juulis-augustis teeninud korralikku kasumit ja selliste tulemuste jätkudes peaks tõusma ka aktsia hind. Samas pidas ta esimese poolaasta tulemusi suhteliselt nõrgaks ja viitas kasumi suurele kõikumisele kuude lõikes.
  Ilma suurema kärata on uusi aktsiaid lisandunud börsi vabaturule. Eelmisel nädalal jõudsid vabaturule Estiko E-aktsia ja Tallinna kaubamaja aktsia. Mõlema aktsia käive tõusis juba esimesel kauplemisnädalal ligikaudu miljoni kroonini. Erilist hinnatõusu aktsiad peale vabaturule jõudmist ei teinud, küll aga vähenes märgatavalt Estiko aktsia spread. Kommenteerides vabaturule tuleku mõju aktsiatele, ütles Viikberg, et inimestel on lihtsam jälgida, mis nende investeeringuga toimub ja see lisab kindlust. Ta lisas, et põhiline osa tehinguid kaubamaja ja Estiko aktsiatega tegidki just erainvestorid. Estiko aktsia keskmine hind oli reedel 25,89 ja kaubamaja aktsial 54,31 krooni.
  ÄP indeksid jätkasid eelmisel nädalal üldjoones tõusvalt. Üldindeks, mis tegi teisipäeval 0,03 punktise languse, tõusis nädalaga 2,32 punkti (0,78%) 299,58 punktile. Pangasektori indeks liikus veidi heitlikumalt, ühel päeval tõustes, teisel langedes. Nädalaga tõusis pangasektori indeks 3,23 punkti (0,97%) 332,33 punktile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.