12. september 1996 kell 22:00

Konflikt tõstab nafta hinda

Dubai toornafta oktoobrilepingute hind tõusis eile 21,20 dollarini barrelist, mis on kõrgeim hind alates 1991. aasta jaanuarist, mil liitlaste lennukid andsid löögi Iraagi maavägedele enne maismaapealetungi alustamist Kuveidi vabastamiseks.

«Maaklerid reageerivad kiiresti kõigile sündmustele, mis võivad mõjutada nafta eksporti siinsest piirkonnast,» ütles üks Pärsia lahe piirkonna naftamaakler, lisades, et ostjad kiirustavad neljandaks kvartaliks tehinguid kindlustama.

USA kaitseminister William Perry teatas kolmapäeval USA hävitajate lähetamisest Pärsia lahe piirkonda, andes mõista, et Washington kavandab uusi rünnakuid pärast seda, kui Iraak tulistas sama päeva hommikul Iraagi territooriumi kohal patrullinud USA hävitajaid.

Läänemaailma majandushuvi objektiks on piirkonna rikkalikud nafta- ja gaasivarud. Saudi Araabia, kes on maailma juhtiv naftatootja ja eksportija, tarnib päevas 1,2 miljonit barrelit toornaftat USAsse, Jaapan impordib Pärsia lahe piirkonnast 70 protsenti toornaftast.

Sõjategevus Pärsia lahe piirkonnas kajastub nii nafta-, transpordi- kui kindlustusturul, kuna piirkonda läbivad risti-rästi nafta- ja gaasirajatised, mis lendaksid vastu taevast ka tagasihoidliku lõhkekeha tabamuse korral.

Saudi Araabia, Kuveit, Iraan, Iraak, Araabia Ühendemiraadid, Katar, Bahrein ja Omaan toodavad päevas 18 miljonit barrelit, mis vastab neljandikule maailma naftatoodangust.

Kurdide kriis põhja-Iraagis ning USA ja Bagdadi vahel süvenev pinge on küsitavaks muutnud ka Iraagi nafta-toidu-vastu lepingu jõustumise. Tõenäoliselt ei jõua Iraagi nafta maailmaturule enne järgmist aastat.

Iraagi nafta ootel lasi mitu naftatöötlemisettevõtet oma varude taseme madalale ning nad peavad nüüd kõrgete hindadega naftat ostma. Teisipäeval avaldatud naftatööstuse andmetest ilmnes, et USA toornaftavarud on kahanenud üle 6,5 miljoni barreli võrra.

REUTER-ÄP-BNS

Hetkel kuum